Borislav Bojić

Hrvatska i Srbija daleko ispred BiH o pitanju prava LGBT osoba

sastanak LGBT osobe
09.11.2015.
u 15:53

Predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Borislav Bojić izjavio je danas da su Srbija i Hrvatska daleko ispred Bosne i Hercegovine u pogledu zakonodavstva u oblasti prava LGBT osoba.

To je izjavio nakon sastanka u Sarajevu s posebnim izaslanikom State Departmenta za ljudska prava LGBT osoba Randyjem Berryjem, s kojim je razgovarao o načinima sustavnog rješavanja diskriminacija s kojima se susreću i pripadnici LGBT populacije.

Bojić je naglasio da se pred BiH nalazi dio obveza koje je preuzela potpisivanjem međunarodnih konvencija, te da će sve te obveze, putem nadležnih institucija, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, biti implementirane.

Ističe da treba imati u vidu da je mirovinsko i invalidsko osiguranje, kao i mnogi drugi propisi iz kojih proizilaze i prava LGBT osoba, u nadležnosti entiteta, tako da će entiteti imati veliki broj obveza u kontekstu implementacije LGBT osoba u BiH.

Informirao je da su na sastanku razmijenili iskustva, te da je Berryja obavijestio o tome što je BiH do sada uradila kada je u pitanju rad Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava o pitanju LGBT osoba.

Podsjetio je na tematsku sjednicu Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH održanu povodom Međunarodnog dana LGBT osoba na kojoj je doneseno više zaključaka, od kojih je izdvojio to da su zadužili Instituciju ombudsmana da pripremi specijalno izvješće o poziciji i pravima LGBT osoba u BiH.

To izvješće će, istakao je, poslužiti kao značajna pretpostavka za donošenje zakonodavstva u oblasti zaštite prava LGBT osoba.

Jedan od zaključaka, dodao je, bio je i taj da Ministarstvo za ljudska prava treba pripremiti i u parlamantarnu proceduru uputiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije koji će osigurati dodatna prava ovoj populaciji.

Bojić je napomenuo da je BiH "tradicionalno društvo" u kojem stavovi islamske zajednice, katoličke i pravoslavne crkve imaju značajnu ulogu u pogledu pitanja LGBT osoba.

S tim u vezi, dodao je, ovo kao i ostala pitanja koja je BiH preuzela u kontekstu pridruživanja EU, bit će predmet rasprave Parlamentarne skupštine BiH, kao i na svim ostalim razinama vlasti.

Posebni izaslanik State Departmenta za ljudska prava LGBT osoba Randy Berry istaknuo je da je sauradnja između civilnog društva i bh. institucija ključni element, te izrazio zadovoljstvo povodom granta koji će danas biti dodijeljen Sarajevskom otvorenom centru.

- Ponosni smo što možemo pružiti podršku Sarajevskom otvorenom centru i njihovim partnerima putem našeg globalnog fonda za jednakopravnost sastavljenog iz vladinih institucija i privatnog sektora, posvećenih zaštiti prava svih osoba, kazao je Berry.

Kako je rekao, iz vlastitog iskustva shvatili su da je rješavanje pitanja diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja projekt koji ima mnogo izazova, te da je to proces koji će trajati i naglasio da su potrebni liderstvo, vidljivost i upornost da bi se došlo do napretka u tom procesu.  

Poručio je da će SAD pružiti podršku BiH u njenim nastojanjima da se osigura jednaka zaštita po zakonu za sve ranjive i marginalizirane populacije, uključujući i pripadnike LGBT populaciju.

Direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić pozdravio je inicijativu SAD-a da se imenuje posebni izaslanik za ovo pitanje, te da se temi koja do sada nije bila prioritetna konačno posveti više pažnje i da se krene ka istinskim promjenama. Zaključio je kako je potrebno još mnogo posla da bi sve osobe u BiH bile jednake, te da bi se svi u BiH trebali baviti pitanjima kako unaprijediti položaj svakog pojedinca u bh. društvu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?