JAČANJE SURADNJE

Hrvatska i Japan potpisali sporazum o izravnoj zračnoj liniji

21.07.2023.
u 14:34

Hrvatska i Japan potpisali su sporazum o zračnom prometu koji će omogućiti uspostavu redovite izravne zračne linije i intenzivniju gospodarsku suradnju između dviju zemalja, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. 

Sporazum su potpisali u Tokiju hrvatski ministar vanjskih poslova i japanski šef diplomacije Yoshimasa Hayashi prvog dana dvodnevnog radnog posjeta Gordana Grlića Radmana Japanu. 

"Izravni zračni promet značajno će pridonijeti turističkoj razmjeni dviju država te olakšati ostvarivanje međusobne gospodarske, ali i ostalih oblika suradnje. Jednako tako, to će pridonijeti ne samo jačanju suradnje Hrvatske s Japanom nego i s drugim državama na Dalekom istoku, a posebno državama članicama Saveza država Jugoistočne Azije (ASEAN)", navodi se u priopćenju MVEP-a.

Ministri su razgovarali o jačanju prijateljskih odnosa dviju država koje ove godine obilježavaju 30 godina uspostave diplomatskih odnosa, a koje je dodatno osnažilo nedavno otvaranje počasnog konzulata Republike Hrvatske u Osaki.

Grlić Radman je najavio da će Hrvatska sudjelovati na EXPO 2025. u Osaki, istaknuvši kako je članstvo u OECD-u jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske, a Japan na tom putu daje punu podršku Hrvatskoj.

"Vidimo prostor za unaprjeđenje odnosa u području razvojne suradnje u trećim zemljama, poglavito u Ukrajini i na zapadnom Balkanu, ali i u zemljama u kojima je Japan intenzivno angažiran sa svojim projektima razvojne suradnje, kao na primjer u jugoistočnoj ili istočnoj Aziji", kazao je Grlić Radman, stoji u priopćenju MVEP-a.

Ministri su razgovarali i o odnosima s EU i NATO-om, ruskoj agresiji na Ukrajinu, situaciji na Indopacifiku te u jugoistočnoj Europi, pri čemu je Grlić Radman istaknuo da će Hrvatska zajedno s ukrajinskom vladom u listopadu u Zagrebu biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini, na kojoj je predviđeno i sudjelovanje Japana.

Prvog dana posjeta, ministar se susreo i s predsjednikom Zaklade Nippon Yoheijem Sasakawom, koja ima značajan doprinos u promicanju dijaloga i suradnje na globalnoj razini. Razgovarali su o uspostavi suradnje Zaklade s vladinim i nevladinim akterima iz Hrvatske, kao i korištenju stručnosti Zaklade u projektima na Zapadnom Balkanu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije