ISTRAŽIVANJE agencije "Megalopter"

Hrvati u FBiH bi najviše glasova dali HDZ-u BiH i izabrali Dragana Čovića

Dragan Čović
20.06.2014.
u 09:07

Istraživanje rađeno od 13. do 16. lipnja 2014., odgovaralo 67 posto žena i 33 posto muškaraca

HDZ BiH i Dragan Čović dobili bi najviše glasova Hrvata iz Federacije BiH da se danas održavaju izbori - pokazali su rezultati istraživanja koje je provela Neovisna agencija za istraživanje javnog mnijenja “Megalopter” iz Mostara.

Odgovori na dva pitanja

Cilj je bio, kako je naglašeno iz agencije, mjerenje rejtinga popularnosti političara i političkih stranaka. Da se danas u BiH održavaju izbori, za koga biste od predloženih političara glasali? i da se danas održavaju izbori kojoj političkoj stranci bi dali svoj glas?, bila su pitanja postavljena u istraživanju neovisne agencije “Megalopter” iz Mostara. Prethodno je ispitanicima objašnjeno o kakvom je istraživanju riječ, te ponuđen izbor lidera, odnosno stranaka. Istraživanje je provedeno u hrvatskom biračkom tijelu na području FBiH. U odgovoru na prvo pitanje bilo je ponuđeno ispitanicima pet imena: Dragan Čović, Martin Raguž, Živko Budimir, Zvonko Jurišić, Željko Komšić. Prema rezultatima, 41,54 posto ispitanika bi da su danas izbori u BiH glasovalo za Dragana Čovića, 6,08 posto za Martina Raguža, 2,30 posto za Živka Budimira, 1,75 posto za Zvonka Jurišića te 1,70 posto za Željka Komšića. Najveći broj ispitanih, i to njih 46,63 posto, bio je neodlučan koje bi od predloženih političara izabrao. U odgovoru na drugo pitanje sličan je omjer. Na pitanje da se danas održavaju izbori u BiH, kojoj političkoj stranci bi dali svoj glas, najviše ispitanika je odgovorilo HDZ-u BiH 41,71 posto. Njih 6,13 posto dali bi glas HDZ-u 1990., 1,75 posto HSP-u BiH, 1,31 posto SPP-u, 0,93 posto NSRzB-u, 0,88 posto DF-u, 0,82 posto SDP-u, 0,77 posto HRS, 0,60 posto HSP-u dr. Ante Starčević, 0,33 posto HSP HB, 0,22 posto HKDU, 0,11 posto HSS-u. Ponovno i u odgovoru na ovo pitanje veliki broj neodlučnih - čak 44,44 posto. Istraživanje je pokazalo kako najveći broj Hrvata podržava HDZ BiH kao političku stranku i da je Dragan Čović najpopularniji političar među Hrvatima, odnosno najviše Hrvata bi za njega glasovalo. Pored svega, vidljivo je kako je veliki broj Hrvata još uvijek neodlučan kome bi od lidera dao svoj glas, te koju bi stranku zaokružio na izbornom listiću. Navedeno istraživanje je provedeno preko Call centra u razdoblju od 13. - 16. lipnja 2014. godine na prostoru Federacije BiH, na uzorku od 4028 ispitanika, od kojih je 2206 (55%) prihvatilo odgovoriti na pitanja, a njih 1822 (45%) nije željelo odgovoriti na pitanja iz ankete. U ispitivanju je sudjelovalo 67 posto žena i 33 posto muškaraca. Po starosnoj dobi ispitanika, 18-25 godina(10,82 posto), od 26-35 godina (10,27 posto), od 36-45 godina (15,77 posto), od 46-55 godina (24,79 posto), od 56-65 godina (19,24 posto) i više od 65 godina (19,11 posto).

HNS o koalicijama

Anketirane osobe po stručnoj spremi, kako su naveli iz agencije “Megalopter”, su: osnovna škola (15,42 posto), srednja škola (52,83 posto), studenti (3,62 posto), VŠS (6,69 posto), VSS (11,35 posto), mr.sc./dr.sc. (1,09 posto) i nije se željelo izjasniti (9 posto). Nedavno istraživanje koje je provela agencija Ipsos u RS-u pokazalo je kako bi najveći broj građana RS-a izabrao da su danas izbori Milorada Dodika i glasalo za SNSD. Predizborna kampanja je, sudeći po događanjima na političkoj sceni u BiH, već počela. Za koji dan istječe i rok za dostavljanje koalicija SIP-u - 24. lipnja. Zbog toga i Hrvatski narodni sabor (HNS) ima sjednicu u ponedjeljak na kojoj će biti odlučeno o koaliciji koja izlazi zajedno na izbore.

Ključne riječi

Komentara 4

RO
rosa
10:17 21.06.2014.

Samo Čovićevi podanici i poltroni mogu glasati za nekoga koji sebe godinama predstavlja za neumornog borca za poboljšanje položaja hrvatskog naroda u BiH, a u istom periodu položaj hrvatskog narod se pogoršava iz godine u godinu. Istine radi, u hrvatskomm narodu ima pojedinaca kojima je iz godine u godinu i bolje, zidaju se vile i u Mostaru i po jadranskoj obali, kupuju se i stanovi u svakom većem gradiću, ......

Avatar error
error
16:00 20.06.2014.

Ocekivano, nesta neobicno...iskreno se nadam da ce muslimani shvatiti da hrvati nisu debilni te prestati hrvatima birati predstavnike, nisam rekao da nema hrvata debila, naprotiv; svi oni hrvati koji pristanu biti muslimanska marioneta te uz pomoc muslimanskih glasova doci doo hrvatski pozicja su veliki debili-maloumnici (komsic,budimir,lijanovic,yurisic,zubak...) ako ima netko od hravta tko razmislja kome dati glas neka glasa za one ljude tj stranke koje napadaju muslimanski mediji i medjunarodna zajednica, siguran sam 100% da one koje napadaju isti nesto vrijede, a treba bjezati od onih koje velicaju muslimanski mediji i medjunarodna zajednca...to znamo iz iskustva,zubak, komsic,budimir,yurisic,lijanovic....

OK
okruglo
11:30 20.06.2014.

znači žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni. A nakon 4 godine će opet da glasaju za hdz bih jer žele da slušaju i naredne 4 godine o tome kako su ugroženi i da im treba jedino treći entitet i biće zadovoljni.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije