PREDVODNICI

Hrvati su lokomotiva na europskom putu, nužno poštivanje nadležnosti

09.05.2020.
u 11:30

Od konstantnih poziva i napora za postizanjem kompromisa, poziva za poštivanjem Ustava i nadležnosti razina vlasti, preko najintenzivnije komunikacije s čelnicima iz Bruxellesa pa do organiziranja znanstvenih skupova, samo je kratki sažetak aktivnosti koje hrvatski politički predstavnici u BiH čine da bi Bosnu i Hercegovinu vratili na europske tračnice, uz ispunjavanje svih obveza koje smo preuzeli na tom putu. To su pokazali i posljednjih tjedana kad se tematika europskih integracija polako, ali sigurno vraća u fokus političkog djelovanja, piše Večernji list BiH.

Aktivno zalaganje

Ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda naglasio je da će Hrvati sudjelovanjem u radu Kolegija za integracije EU-a dati puni doprinos da ispunimo 14 prioriteta i postanemo dio europske obitelji. “Pokušaji da se od hrvatskih dužnosnika i HDZ-a BiH naprave kočničari na europskom putu BiH ne samo da su zlonamjerni nego su posve neutemeljeni jer činjenice, djela i poruke iz institucija EU-a govore da smo mi snaga koja vuče naprijed u procesu europskih integracija. Ne treba podsjećati tko je podnio zahtjev za kandidata za članstvo u Europskoj uniji unatoč raznim opstrukcijama i tko je, uime BiH, stavio putokaz k Bruxellesu”, naglasio je Bevanda, dodavši da se kao dužnosnik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara sve vrijeme zalagao da se stvori Mehanizam koordinacije koji će nam ubrzati europski put. Poručio je kako će s istom odlučnošću biti aktivan sudionik Kolegija za EU i dati puni doprinos da ispunimo 14 prioriteta i postanemo dio europske obitelji. Pritom je ukazao na činjenicu da je važnost europskog puta ista kao i važnost poštivanja Ustava i ustavnih nadležnosti u procesu priključenja EU i prihvaćanja europskih standarda jer europski put nije povlastica za jednu instituciju, jednu razinu vlasti nego podjednako za sve nas u BiH. “Tu smo da štitimo ustavnost i da sukladno tome poduzmemo sve aktivnosti na europskom putu jer su hrvatski dužnosnici i do sada bili lokomotiva na putu za EU i tako će biti i ubuduće”, naglasio je Bevanda. Izrazio je zahvalu svim institucijama EU-a, predsjedavajućoj Hrvatskoj, odakle stiže potpora i sa zagrebačkog summita, kao i svim predstavnicima EU-a što ulažu u projekte u BiH i vjeruju da će BiH napraviti iskorak i otkočiti započete reforme.

Otvaranje pregovora

Kao član Vijeća ministara i dužnosnik HDZ-a ostaje, poručio je Bevanda, privržen Akcijskom planu koji smo prihvatili i provedbi svih 14 prioriteta koje zemlja treba ispuniti da bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?