Nakon nereda donesenih s bošnjačkih područja

Hrvati se organizirali sami, cilj je sačuvati mir

Neredi u Mostaru
Foto: Večernji list
10.02.2014.
u 09:34

Nisu uspjele nakane "uvezenih" nereda

Kiša je i jučer sapirala tragove nasilja koji su nad Mostarom, HNŽ-om, Hrvatima ubačeni s bošnjačkih područja. Institucije koje su bile mete huliganskih napada i jučer su se čistile, skupljali ostatci krhotina, papiri koji mogu biti spašeni. Pocijepane hrvatske zastave i obilježja ispred doma HDZ-a BiH, te uništena zastava županije ispred zgrade Vlade HNŽ-a jasno govore o silini mržnje koja je iznesena u petak navečer tijekom divljačkog pohoda na županijske i gradske institucije.

Stožer prati stanje

Formiran je stožer okupljen oko stranaka Hrvatskog narodnog sabora, te HDZ-a BiH koji stalno zasjeda i procjenjuje situaciju, prikuplja podatke kako bi se reagiralo u svakom trenutku na moguće nove situacije kako se ne bi ponovila događanja kakva su se u Mostar donijela u petak. Koliko je u Mostaru sigurnosna i svaka druga situacija shvaćena ozbiljno, te koliko je važno sačuvati stabilnost u gradu i županiji, zaštiti živote građana i imovinu govore i izvanredne sjednice i organiziranja na svim razinama vlasti, od gradske do županijske. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je uvidom u situaciju, te obilaskom institucija koje su bile meta odlučio zajedno sa svojim suradnicima i na temelju procjena da do daljnjeg Gradska uprava ne radi. Svi zaposlenici će biti na neplaćenom, a po potrebi će biti pozvani na posao. Kako doznajemo, plan je da se sljedećih dana dok se situacija dovede u potpunu normalu organiziraju zaposlenici i pomognu čišćenja, adaptiranja, te se stave na raspolaganje službe koje su potrebne građanima poput matičnih ureda, gruntova, odjela potrebnih za izdavanje potvrda, ovjera i slično. Bešlić je izjavio kako će uvesti izvanredno stanje ako se u Mostaru pojave novi neredi, ili prijetnja sigurnosti. Sve u svemu normalizacija stanja u gradu na Neretvi trajat će duže vrijeme.     

Ostatak teksta pročitajte u tiskanoj verziji Večernjeg lista...

Komentara 6

AP
apavlovi
08:37 11.02.2014.

Samo ono što je pokrao Lijanović neka vlast uzme i moći će napravit puno bolje zgrade od onih što su uništene .Ministri razni dužni po 5 i više miliona maraka za porez a primaju plaće iz proračuna i redovito ih uzimaju a tom istom proračunu duguju! Kako to može?Zar je moguće u normalno uređenom društvu da se ovakve stvari događaju?

RO
rosa
19:06 10.02.2014.

Nisam za rušenja ili bilo kakvu anarhiju. Ipak objektivni analitičari će vrlo lako izračunati da sva načinjena materijalna šteta u prosvjedima u BiH je manja od od onoga koliko dnevno pokradu političari BiH.

RO
rosa
19:08 10.02.2014.

Uostalom, što će vladajućim političkim oligarsima stranačke prostorije. Oni uvijek svoje sastanke održavaju u restoranima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?