otvoreno pismo

Hrvati pozvali na dogovor i obnovu crkve sv. Marije u Jajcu

08.12.2018.
u 19:05

Nakon nedavne poruke Islamske zajednice Jajca, u kojoj su grubo odbili mogućnost povrata katoličkom puku crkve sv. Marije, koju su Turci nakon agresije na BiH pretvorili u džamiju, uslijedio je odgovor hrvatskih vijećnika koji su u Općinskom vijeću Jajca, piše Večernji list BiH.

Nužan dogovor

Podsjetili su kako je u crkvi sv. Marije okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević te kako je to bio jedan od najvažnijih događaja u povijesti ove zemlje. - Ako vi pak smatrate da to nije vrijedan događaj da biste ga slavili skupa s nama, jer bili ste pozvani, a niste došli, onda to trebate javno reći i objasniti našim građanima da za vas povijest Bosne (i Hercegovine) započinje s dolaskom okupatorske osmanske sile. Nitko Vas nije javno prozvao kada ste prije pola godine, uz medijsku potporu bošnjačkih medija, u crkvi sv. Marije ugostili najviše muslimanske vjerske vođe i vršili muslimanske vjerske obrede hodajući po kostima katolika koji su u toj crkvi sahranjeni. Je li to bila poruka suživota i vjerske tolerancije? Jeste li se zapitali vrijeđaju li takvi postupci osjećaje katolika u Jajcu ili vam to nije važno? - pitali su hrvatski vijećnici u otvorenom pismu bošnjačke političke i vjerske dužnosnike u Jajcu. Zamolili su ih ostave na miru crkvu sv. Marije jer ona vjerojatno više nikada neće biti ni džamija ni crkva, ali može biti kamen spoticanja među nama ako se s njome budemo služili u dnevnopolitičke svrhe.

- Umjesto toga, dogovorimo se kako da je spasimo od daljnjeg propadanja i da je očuvamo kao jedan od najvažnijih nacionalnih spomenika naše države. Mjesto na kojem je okrunjen naš posljednji kralj! Uporno se pozivate na pravo islamske zajednice da vrati onu imovinu koju su joj komunisti oduzeli poslije II. svjetskog rata, a istodobno čvrsto branite svoje pravo da zadržite ono što ste vi (muslimani) oduzeli Katoličkoj crkvi. U narodu postoji izreka: “Oteto – prokleto”, a vi dobro promislite vrijedi li to samo za jednu stranu - poručili su hrvatski vijećnici drugoj strani. Podsjetili su kako upravo Islamska zajednica krši zakone ove zemlje gradeći nelegalne džamije na području Jajca te kako se tako stvara slika da se nasilno želi provesti islamizacija ovoga dijela zemlje.

Bespravna gradnja džamija

- U naselju Volijak bespravno ste sagradili vjerski objekt i sada pokušavate naći način kako to staviti u okvire zakona. Ne radi se to tako, uvaženi efendija, ako poštuješ institucije zemlje u kojoj živiš. Nama ne smeta još jedna džamija u Jajcu. Čak ćemo dati i svoj prilog gradnji tamo gdje je potrebna vjernicima, ali nam smeta bahato ponašanje kada se netko stavi iznad zakona, a onda želi da svi udovoljimo njegovim željama. Nije dovoljno donijeti torbu novca od arapskih donatora, već se moraju poštivati i procedure koje je propisala ova naša država. Prije toga ste, također bez potrebnih dozvola, pokrenuli izgradnju vjerskog objekta u selu Vrbica, čija je gradnja obustavljena, i sada ta nedovršena građevina podsjeća prolaznike na jedan drzak i nedobronamjeran pokušaj institucije koja bi trebala biti primjer svima nama. Mislimo da ste već postali smiješni stalnim prizivanjem nekih duhova prošlosti, optuživanjem Hrvata u Jajcu da rade na realizaciji ideje Herceg Bosne, plašenjem Bošnjaka što bi im njihovi susjedi Hrvati mogli prirediti u budućnosti i sl. To nije put za bolju budućnosti nas i naših budućih naraštaja - stoji u pismu hrvatskih vijećnika iz Jajca.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?