Prekogranični šoping

Hrvati kupuju u BiH: u Orašju na spremniku goriva uštede čak 25 KM, na gajbi piva 7 KM...

11.07.2020.
u 12:45

Bez obzira na upozorenja tamošnjeg Kriznog stožera, građani RH iz istočne Slavonije uz rijeku Savu redovito posjećuju šoping-centre u Bosanskoj Posavini, piše Večernji list BiH.

Najavljene preporuke i moguće nove mjere kao da su pojačale prekograničnu kupnju Slavonaca u Orašju, Domaljevcu i Šamcu, ističu ovdašnji trgovci trljajući dlanove zbog pojačane prodaje u odnosu na prije tjedan dana.

Kupci od Osijeka do Zagreba

Primjetne su kolone na graničnim prijelazima pa je tako bilo i na GP-u Orašje unatoč najnovijoj odluci Kriznog stožera u PŽ-u kojom je zabranjen rad robne tržnice u Orašju. Ispred trgovačkih centara zamijetili smo gotovo jednako vozila s bh. i pločicama RH. Slavonci ističu kako im se isplati doći zbog nižih cijena, mogućnosti povrata poreza, ali i blizine. Tako razmišlja i Ivan iz Županje kojeg smo susreli ispred trgovine u Orašju s punim kolicima. Ivan redovito prati informacije iz Stožera te vrlo brzo očekuje nove zapovijedi koje će im, kaže, onemogućiti dolazak u BiH.

– Njihovo je da kontroliraju epidemiološku situaciju i donose nove zapovijedi, a naše da se uklopimo u sve mjere i kretanje prilagodimo aktualnim propisima. Dobio sam mirovinu i požurio u Orašje kako bih se opskrbio do sljedeće zabrane. Godinama prelazim Savu i svakim dolaskom uštedim prilično novca jer su razlike u cijenama dosta izražene, a kući se ne vraćam bez gajbe piva. Poštujem odredbe i obvezno nosim zaštitnu masku, ali nimalo ne strahujem da ću ovdje “pokupiti” virus - kaže za Vecernji.ba. Puno je vozila iz Vinkovaca, Vukovara, Osijeka, Belog Manastira, pa čak i Zagreba. Kupuju se najčešće začini, tjestenina, sredstva za pranje rublja i posuđa... Kada je, primjerice, riječ o gajbi hrvatskog piva, ona ovdje stoji oko 20 KM (80 kuna), a u RH oko 27 KM (108 kuna). Ušteda je vidljiva - čak 7 KM. Mato Stanušić iz Vinkovaca nije štedio kune i sa suprugom je dobro ispunio prtljažnik vozila. Roditelji su ga, priča nam, kao malenog odnijeli iz Grebnica u općini Domaljevac-Šamac i danas s obitelji živi u vinkovačkom naselju Mala Bosna. Mato poštuje sve propise i ne strahuje od zaraze. S rukavicama i maskom na licu redovito posjećuje nekoliko trgovina, a prije polaska, kaže, dobro provjerava nove propise kako s policijom i carinicima ne bi doživio neprilike na granici.

Velika sniženja

– Gospodin Capak može dijeliti savjete i preporuke da izbjegavamo odlaske u BiH, ali dok ne donese zabranu, redovito ću dolaziti - poručio je Mato i dodao kako pri svakom dolasku posjeti rodbinu, kupuje dosta hrane i pića i tu su, kaže, najveće uštede. Supruga je, kaže, stručnjak za cijene i zaprepasti se kad mu pokaže razlike u cijenama s njihovih i ovdašnjih polica gdje su trgovci uveli velika sniženja.

- Iako sam bio prije četiri dana, danas je popis ponešto dulji jer ženim sina. Na putu nas često zatekne neka nova mjera i strahujem da me na granici ne dočeka 14-dnevna izolacija. Uštedim više od 100 kuna (25 KM, nap. a.) na spremniku goriva, a nerijetko i servisiram auto. Zaraze se ne plašim - kaže nam susretljivi Mato. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?