Hoyt Yee:

Posvećeni smo uspjehu BiH i potpunoj provedbi Daytonskog sporazuma

adsas
31.03.2017.
u 08:34

Nova američka administracija predsjednika Donalda Trumpa je i dalje jako posvećena partnerstvu sa Europom i bliskoj suradnji sa europskim partnerima. I dalje čvrsto vjerujemo u važnost stabilnosti, prosperiteta u Europi, uključujući Zapadni Balkan i samim tim Bosnu i Hercegovinu, izjavio je za "Oslobođenje" zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju Hoyt Brian Yee.

Hoyt je prvi put posjetio BiH nakon dolaska Trumpove administracije, a istaknuo je kako je nova administracija jako zainteresirana da ojača partnerstvo, saveze koje ima, i NATO savez, ali i da drži odgovornim zemlje koje ne poštuju međunarodne zakone i teritorijalni integritet drugih.

- I zato ste i mogli vidjeti da SAD nastavljaju podržavati zajednicu sa europskim saveznicima, kao i sankcije protiv Rusije, sve dok se Rusija ne bude ponašala u skladu sa obavezama prema dogovoru iz Minska. I jako smo zainteresirani za promoviranje prosperiteta, zaposlenja, ekonomskog rasta koji će pomoći i Amerikancima i Europljanima. Ukratko, nova administracija nastavlja politiku i pristup Europi kao partneru, kao izvoru ekonomskog rasta i prosperiteta za SAD i za ljude sa ove strane Atlantika - kazao je Hoyt Yee.

Hoyt Yee se u BiH sastao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, dok premijerka RS-a Željka Cvijanović nije bila u mogućnosti da se sretne s njim.

- Razmijenili smo stavove o situaciji u zemlji, napretku reformi, kako SAD mogu nastaviti podržavati BiH i njena nastojanja da ispuni svoje ciljeve da postane članicom EU i NATO-a. Razgovarali smo također o vremenu koje je pred nama do izbora 2018. i našim nadanjima za dodatni napredak po pitanju reformi prije nego se krene u izbore - naveo je.

Upitan da li će se susresti s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, Hoyt Yee je rekao da je "ograničen s vremenom" i neće imati više sastanaka sa političkim liderima.

- Kao što znate, veleposlanica i ja smo naravno spremni i voljeli bismo se sastati sa svim liderima iz BiH koji žele iskreno imati konstruktivan i otvoren odnos i iskreno partnerstvo sa nama na osnovu transparentnosti i dobre volje. Mi taj odnos imamo sa mnogim liderima u BiH, a nadamo se da će se njihov broj povećati - rekao je Hoyt Yee.

Komentirajući telefonski razgovor s Dodikom koji je prethodio njegovom stavljanju na američku crnu listu, Hoyt Yee kaže da su on i veleposlanica Cormack istu poruku prenosili mjesecima ne samo u RS-u nego i u Federaciji. 

- Ja bih dodao, sličnu poruku šaljemo i regionu. Jako smo posvećeni stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana. Posvećeni smo uspjehu Bosne i Hercegovine i potpunoj provedbi i poštivanju Daytonskog sporazuma i jačanju vladavine zakona i prosperiteta u BiH. Mi inzistiramo da naši partneri poštuju zakon, Ustav BiH, očekujemo da ispunjavaju svoje obaveze prema nama, prema međunarodnoj zajednici, a prije svega prema građanima ove zemlje. Čvrsto vjerujemo da institucije BiH - uključujući Ustavni sud - treba poštovati. Dakle, ukoliko se institucije koje su dio Ustava BiH ne poštuju, ako se odluke Ustavnog suda ne poštuju, ljudi koji su odgovorni za to trebaju odgovarati. SAD u potpunosti podržavaju nastojanja institucija BiH da provode zakone, ali i da drže odgovornim one koji krše zakone i odluke Ustavnog suda. I mi ćemo podržavati bh. institucije da traže odgovornost bh. lidera. Nažalost, to nije samo pitanje ovdje, u Bosni i Hercegovini, nego u cijeloj regiji. Vidimo nestabilnost, nedostatak vladavine zakona, da nema ekonomskog rasta, visoku stopu nezaposlenosti. Vidimo vezu između tih pojava i visoke stope korupcije. I lidere i druge osobe koje ne odgovaraju za to. Sve to vidimo i za nas je važna uloga međunarodne zajednice, posebno u BiH, gdje smo mi i drugi predstavnici međunarodne zajednice garanti Daytonskog mirovnog sporazuma - rekao je, između ostalog, za "Oslobođenje" Brian Hoyt Yee.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?