POSLJEDICE PANDEMIJE

Hoteli u Hrvatskoj trenutno ugošćuju samo 179 turista, cijene ostale iste

13.04.2020.
u 09:18

Turizam je prvi koji je stradao od pandemije koronavirusa, posljedice u ovom sektoru kod nas osjetile su se i prije prvih slučajeva zaraze u ovom dijelu svijeta. Posljedice pandemije na ovu granu najbolje ilustrira podatak da hoteli u susjednoj Hrvatskoj trenutno ugošćavaju samo 179 turista.

Prema službenim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), u cijeloj Hrvatskoj u ovom je trenutku operativno, odnosno otvoreno samo 38 hotela u kojima boravi 179 turista.

Kako piše portal novac.hr, većina njih je s područja Hrvatske, a ostali su iz Libije, Albanije, BiH te Austrije. Kada je riječ o zagrebačkim hotelima, u kojima trenutno boravi 38 gostiju, statistika pokazuje da je prošle godine u ovo doba u hrvatskoj metropoli bilo otvoreno 60 hotela, u kojima je boravilo 2.800 gostiju.

Gledajući brojke, kada je riječ o zagrebačkom hotelskom tržištu, zabilježeni pad broja gostiju iznosi 99 posto.

U Zagrebu je trenutno otvoreno samo sedam hotela, a jedan od njih je čuveni hotel Westin. Hotel je prazan, a koristi se za smještaj gostiju koji u Hrvatsku dolaze po nekom zadatku, kao što su medicinsko osoblje, europski i svjetski dužnosnici, naučnici...

Svi ugostiteljski objekti u sklopu ovog hotela su zatvoreni, ne radi hotelski bar niti je moguće ručati u hotelskom restoranu. Ipak, kako bi gosti hotela mogli dobiti uslugu pripreme hrane, za vrijeme posebnih okolnosti sva se jela pripremaju u hotelskog kuhinji i dostavljaju direktno u sobu.

Činjenica da gostiju nema, niti je prilika da će ih uskoro biti, nije snizila cijene hotelskih usluga. Cijene noćenja nisu se znatno mijenjale zbog novonastale situacije. Konkretno, noćenje u dvokrevetnoj sobi od 8. do 9. travnja iznosilo je 91 euro, odnosno 122 eura za smještaj s doručkom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije