obnavlja se

Hotel koji predstavlja identitet Mostara i BiH bit će otvoren na ljeto iduće godine

26.03.2023.
u 13:43

Hotel "Neretva", značajni mostarski hotel u kojem su odsjedali brojni svjetski lideri, trebao bi biti obnovljen do ljeta iduće godine, potvrdio je Feni vlasnik hotela Halim Zukić.
Hotel je izgrađen 1892. godine i prijeratni je simbol Grada na Neretvi. Ističe se po načinu gradnje, pseudomaurskom stilu zbog čega će investitori, koji su mu odlučili vratiti stari sjaj, morati zadržati autentičan izgled, posebno jer je riječ o nacionalnom spomeniku.
- Projekt hotela Neretve davno je prošao proceduru Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika i zadržat će svoj autentični izgled. Zabunu stvaraju prozori koji su trenutno kvadratni. Oni trebaju postati okrugli, ali to se rješava kroz proces nastavka radova na fasadi i svih tih ukrasa koji moraju biti potpuno autentični. Sve što se nalazilo na hotelu, nalazit će se ponovno na fasadi – rekao je Zukić. Dodao je kako su u tijeku pripremni radovi za fasadu te da će građani uskoro vidjeti nastavak radova.
Naglašava kako će, kada se otvori, to biti hotel visoke kategorije s 83 sobe i bit će uređen kao poslovno-ugostiteljski objekt, dok će unutar kompleksa hotela biti sagrađena i podzemna garaža s parking mjestima.
Iako je Zukić obećao zadržati autentičnost hotela, sveučilišna profesorica i povjesničarka umjetnosti Tatjana Mićević-Đurić tvrdi da se već sada vide odstupanja od stare gradnje.
- Ovo što je dosad napravljeno nije napravljeno onako kako je objekt izgledao originalno, nisu poštovani oblici ni veličine otvora. Gabarit objekta u dužinu i širinu je ispoštovan, međutim visina nije ispoštovana jer je dodano u potkrovlju da bi se dobila veća korisna površina, što u konačnici mijenja vanjsku proporciju objekta – smatra ona.

Hotel koji povezuje istok i zapad

Na tvrdnje kako će se otvori naknadno doraditi kako bi bili autentični, Mićević-Đurić smatra kako je to u konzervatorskoj struci neprihvatljivo. Sve je izvodivo, kaže, ali je besmisleno.
Na kraju je naglasila kako je hotel Neretva prvi veliki hotel čija povijest prati povijest zbivanja u Mostaru.
- Svi su važni ljudi, koji su dolazili u Mostar, prošli kroz ovaj hotel. To je hotel čiji bi identitet trebao obilježavati identitet Mostara i BiH u cijelosti. On pripada neo-maurskom stilu koji svojim dekorativnim elementima pokušava povezati Srednju Europu s orijentalnim naslijeđem koje je tu zatečeno. Svojim izgledom on povezuje istok i zapad. Ovdje se, na primjer, služila bečka šnicla i baklava, a to je ono što jeste naš identitet – zaključila je ona.

Hilton u BiH?

Pojedini mediji ranije su pisali kako će svjetska franšiza hotela Hilton uskoro imati svoje kapacitete i u Bosni i Hercegovini, te kako su zainteresirani za hotel Neretva u Mostaru.
- Nadam se da ću sredinom svibnja moći potvrditi tu informaciju, trenutno ne mogu. Sredinom svibnja će se održati Investicijski forum u Berlinu te će s tog mjesta biti obaviještena javnost u BiH po pitanju te teme – otkrio je Zukić.
Iz franšize hotela Hilton Feni su rekli kako još uvijek istražuju mogućnosti širenja u Bosni i Hercegovini.
"Nalazimo se u uzbudljivoj fazi rasta i planiramo dodati 18 novih hotela u naš portfelj od 23 objekta na Balkanu. Iako trenutno nemamo novih hotela za najavu, nastavljamo istraživati odgovarajuće mogućnosti u Bosni i Hercegovini", napisali su iz Hiltona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?