Goražde

Hodočašće zeničkih župa Bl. Drinskim mučenicama

Foto: KT
1/3
25.10.2022.
u 14:58

Za vrijeme putovanja prema istočnoj Bosni don Josip i sestre Kćeri Božje ljubavi upoznale su hodočasnike o mučeničke povijesti Bl. Drinskih mučenica.

U organizaciji župa iz Grada Čelika 24. listopada upriličeno je hodočašće Bl. Drinskim mučenicama u Goražde.

Geslo hodočašća bilo je: "Nasuprot povijesti okrutnosti: njegujte nježnost, bratstvo, oprost. I nosite križ Isusa Krista (Papa Franjo, Sarajevo, 2015.)"

Predvođeni svećenicima fr. Matom Bošnjakom, OP, don Antom Dominkovićem i don Davorom Topićem, kao i uršulinkom s. Elvirom, tri autobusa hodočasnika iz svih pet zeničkih župa uputili su se prema Goraždu, a u Sarajevu su im se priključili župnik u Goraždu i kancelar Vojnog ordinarijata don Josip Tadić te sestre Kćeri Božje ljubavi s.Ljilja, s.Angela i s.Zvonimira, piše Nedjelja.ba.

Za vrijeme putovanja prema istočnoj Bosni don Josip i sestre Kćeri Božje ljubavi upoznale su hodočasnike o mučeničke povijesti Bl. Drinskih mučenica.

Dolaskom u Goražde hodočasnici su sudjelovali na misi koju je u kapeli Sv. Dominika predslavio fr. Mato. U prigodnoj propovijedi fr. Mato je kazao "kako smo pozvani tražiti uzore".

"Svakako veliki uzor za nas je Blažena Djevica Marija koja je imala svoj životni program. A onda u njene planove Bog šalje anđela koji donosi radosnu vijest. Istina, bila je zbunjena, ali ubrzo razumije i prihvaća. Tako je i povijest Drinskih mučenica spremnost da promjene svoj program i dođu u Bosnu. Nisu očekivale velike rezultate. Kad su se odlučile na poziv nadbiskupa Josipa Stadlera doći u Bosnu jedino su znale da Bog to od njih očekuje. Imale su pouzdanje u Boga. Zanimljiva je činjenica dok su ovdje u Bosni jezik naučile, svijet ih je dobro razumio. Sjetimo se Pedesetnice kako apostole svi razumiju na svome jeziku. Suprotnost od babilonske kule gdje se nitko ne razumije, ali ovdje je Crkva ona koja gradi", kazao je te naglasio kako se u današnjem vremenu "svjesno ne govori istina, niti se osjeća odgovornost, već samo interes". Na tragu toga podcrtao je važnost Bl. Drinskih mučenica i njihova obećanja.

Nakon euharistije hodočasnici su se uputili kroz Goražde prema mjestu stradanja Bl. Drinskih mučenica koje se nalazi ispred škole uz rijeku Drinu, te potom posjetili nedovršenu crkvu čija je  gradnja započela u kolovozu 2021., a koja će biti posvećena blaženicama. U popodnevim satima uslijedio je ručak u restoranu Casablanca.

U povratku prema Gradu Čelika zajedništvo je nastavljeno uz molitvu i pjesmu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?