Hoće li se u Federaciji BiH napokon deblokirati imenovanja?

31.01.2024.
u 11:05

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH posljednjeg dana siječnja nastavit će redovitu sjednicu koja je započela 24. ovog mjeseca. Nakon što su zastupnici usvojili proračun Federacije BiH te prateće financijske akte, sjednica je iza ponoći prekinuta. Na njezinom dnevnom redu ostao je, među ostalim, prijedlog odluke o izmjena i dopunama Poslovnika o radu ovog doma, ali i točka o izborima i imenovanjima pod kojom, prema ustaljenoj praksi rada Parlamenta Federacije BiH i sastavljanja dnevnog reda, nije precizirano na koja imenovanja se odnosi.

Što je sve blokirala oporba

Podsjećamo, predlagatelji izmjena poslovnika su klubovi zastupnika stranaka parlamentarne većine; SDP BiH, HDZ - HNS, NiP - Pomak, NS, HDZ 1990. - HNP i PDA. Bit izmjena, osim unaprjeđenja rada Zastupničkog doma, jest i što bi se njihovim donošenjem eliminirala mogućnost blokade rada zakonodavne vlasti u Federaciji BiH. Ona je nedavno privremeno otklonjena donošenjem zaključka prema kojem se odluke na sjednicama radnih tijela mogu donositi većinom članova nazočnih, a izmjenama i dopunama poslovnika trebala bi biti zauvijek eliminirana mogućnost blokade radnih tijela koju su mjesecima, nedolaskom na sjednice Zakonodavno-pravnog i Povjerenstva za izbor i imenovanja, provodili zastupnici oporbenih stranaka. Tako su sprječavali popunu radnih tijela koja je, kako doznajemo, nedavno završena s nedostajućih 11 članova. Osim njihova imenovanja, oporba je blokirala i obavljanje zakonom i Ustavom definiranih obveza zastupnika koji su u međuvremenu preuzeli mandate. Zakonodavno-pravno povjerenstvo razmatra sva zakonska rješenja koja se nalaze na dnevnom redu Zastupničkog doma, a Povjerenstvo za izbor i imenovanja svako od predloženih imenovanja. Među ostalim, ovo bi se povjerenstvo trebalo očitovati i o kandidatu ili kandidatkinji za predsjedatelja Zastupničkog doma jer je sadašnja predsjedateljica Mirjana Marinković Lepić još u rujnu prošle godine iz zdravstvenih razloga podnijela ostavku. Njezina se nasljednika, a Naša je stranka, čija je članica Marinković Lepić, na ovu poziciju predložila Dragana Miokovića, nije moglo izabrati jer je oporba nedolaskom na sjednice blokirala rad Povjerenstva za izbor i imenovanja, na čijem je čelu Mladen Bošković, zastupnik HDZ-a BiH. Na ovu su stranku, čini se, u oporbi alergični jer su upravo Boškoviću zamjerali predsjedanje sjednicama po ovlasti Marinković Lepić te ga nazvali nelegitimnim, najavljujući i apelaciju Ustavnom sudu FBiH. Dok je sjednicama predsjedala Edina Gabela iz oporbene Stranke za BiH, zamjerki oporbe nije bilo.

Istekli mandati i RTV FBiH

Osim novog predsjedatelja Zastupničkog doma, ovaj bi dom u nastavku sjednice sazvane za danas mogao odlučivati i o imenovanju suca Ustavnog suda BiH na poziciju koja je prazna nakon odlaska Mate Tadića u mirovinu, još u ljeto 2022. godine. Oporba predvođena SDA i DF-om u svakom imenovanju koje se nađe na dnevnom redu sjednica Parlamenta Federacije BiH vidi samo ime Marina Vukoje, najbolje rangiranog kandidata za suca Ustavnog suda BiH, kojem spočitavaju navodnu bliskost HDZ-u BiH, zaboravljajući pritom nekadašnju stranačku pripadnost dvoje sudaca Ustavnog suda BiH Mirsada Ćemana i Seade Palavrić, koja će također uskoro u mirovinu. Njihovo imenovanje članovima spomenutih dviju stranaka nikad nije bilo sporno. U slučaju Marina Vukoje, osim izostanka jednakih kriterija, moglo bi se kriti i nešto drugo. Iz jednostavnog razloga što je imenovanje suca Ustavnog suda BiH tek jedno od imenovanja koja treba završiti na razini Federacije BiH i jedno od brojnih koje je blokadom radnih tijela Zastupničkog doma oporba blokirala mjesecima. Na imenovanje najdulje čeka Upravno vijeće RTV Federacije BiH koje godinama radi nezakonito jer je nekim članovima Uprave mandat istekao prije deset i više godina.

Na to su nedavno upozorili čak i zaposleni na RTV Federacije BiH prozivajući rukovodstvo Federalne televizije za nelegalan višegodišnji rad, kao i zloupotrebu položaja koja je rezultirala upravljanjem ovim javnim emiterom kao privatnom imovinom. Dio njih u dopisu medijima ogradio se od stavova Sindikata Federalne televizije kojim, tvrde, upravlja nelegalni dvojac. Imenovanje suca Ustavnog suda BiH jedno je u nizu imenovanja koje trebaju obaviti zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, od kojih se najdulje čeka na imenovanje nove Uprave RTV Federacije BiH. Je li to i glavni razlog zbog kojeg su oporbeni zastupnici glasni u sprječavanju imenovanja? Odgovor se krije u njihovoj stalnoj i mnogo većoj zastupljenosti u programima ove TV kuće u odnosu na zastupnike stranaka parlamentarne većine. Vukoja bi mogao biti samo izgovor da se ne krene s brojnim drugim imenovanjima koja, po svemu sudeći, neće biti po volji strankama koje se ne mire s gubitkom vlasti u Federaciji BiH.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?