tržište nekretnina

Hoće li i dalje rasti cijena stanova? Keramičari naplaćivali do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

stanovi, nekretnine
01.03.2024.
u 20:02

Poskupili su, primjera radi, i kermičarski radovi koji su po kvadratu koštali od 10 do 12 maraka, a sada su dostigli cijenu od 20 do 22 KM po kvadratu

U posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova u Bijeljini. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila je i veća prodaja.

Ovaj trend bi mogao biti nastavljen, tvrde upućeni, ali ne isključuju ni dalje povećanje cijene stambenog kvadrata. Investitori upozoravaju da bi na pragu nove građevinske sezone, kvadrat stambenog prostora mogao biti skuplji od 5 do čak 20 posto. Kao razlog navode poskupljenje usluga izvođača radova, ali i građevinskih materijala, piše Infobijeljina.

Obrazlažu da su majstori u 2022. godini za grube građevinske radove za metar kvadratni tražili oko 90 KM sa PDV, a da sada te poslove naplaćuju 185 KM. Poskupili su, primjera radi, i kermičarski radovi koji su po kvadratu koštali od 10 do 12 maraka, a sada su dostigli cijenu od 20 do 22 KM po kvadratu. Znatno su skuplji i željezo, stiropor i drugi građevinski materijali. Sve to, kažu, neminovono će dovesti i do poskupljenja stanova u novogradnji.

Cijena kvadrata stana porasla za oko 300 maraka

S druge strane, iako se zbog porasta troškova gradnje i cijene gotovih stanova očekivalo da će i u prošloj godini biti smanjena njihova prodaja, to nije dogodilo. Samo u Bijeljini prodana su 373 stana, čija je prosječna cijena od početka do kraja godine porasla za oko 300 maraka po kvadratnom metru i dostigla 2.134 marke.

Većini građana ova cijena je nedostižna, te je, kažu, do vlastitog krova nad glavom sve teže doći.

– Za stan od pedesetak kvadrata u novogradnji treba izdvojiti 100.000 maraka i više. Kamate su veće pa se i krediti ne isplate. Plaće stagniraju, a troškovi života se povećavaju, stanarine rastu, te se vrtimo u začaranom krugu – kaže Bijeljinka Nataša Lazarević za Infobijeljina.

Najviše se kupuju manji stanovi 

U jednom građevinskom poduzeću potvrđuju da je tijekom proteklih zimskih mjeseci potražnja za stanovima bila neznatno smanjena ali da se već od proljeća očekuje povećano zanimanje

– Kupci su, uglavnom, mladi bračni parovi, naši ljudi koji su kapital stekli u inozemstvu, ali sve češće i umirovljenici kojima djeca kupuju manje stanove – ističe u ovom poduzeću.

U bijeljinskim agencijama za proment nekretninama kažu da se najviše kupuju manji stanovi do 50 kvadratnih metara i to u fazi izgradnje. Najveći interes kupaca je za centar grada gdje se kvadrat kreće od 2.000 do 3.000 KM.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije