Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Historijski muzej dobio 140.000, Umjetnička galerija 120.000... donosimo popise raspodjele novca

02. siječnja 2016. u 07:30 0 komentara 410 prikaza
udr
Pogledajte galeriju 1/13

Ministrica kulture i sporta Federacije BiH Zora Dujmović donijela je uoči Nove godine osam razlilčitih odluka raspodjeljujući više milijuna maraka za institucijama od značenja za Bosnu i Hercegovinu i FBiH, kao i za projekte od značenja za kulturu, mladež i sport, što međutim za razliku od raspodjele novca za kulturne projekte nije izazvalo prijepore, piše Večernji list BiH. Iz federalnog resora za zaštićene spomenike kulture i međunarodne manifestacije ukupno je raspoređeno 820.000 maraka, za kulturne institucije i zbivanja od značaja za FBiH iz proračuna je izdvojeno 1.530 milijuna maraka u dvije iste tranše, zatim za udruženja iz oblasti kulture 360.000 maraka. Poduzetnička kulturaSportskim klubovima i manifestacijama usmjereno je 1,47 milijuna maraka u dvije istodobne tranše, dok je mladima, institucijama i raznim udruženjima koja se bave mladima izdvojeno 400.000 maraka. Transfer za institucije znanosti i kulture od značaja za Federaciju BiH iznosio je 600.000 maraka. Kako je objasnila ministrica Dujmović, zbog čega se ranije našla na meti ‘zaštitnika kulture’, a iza kojih se kriju privatne udruge i kulturni ‘poduzetnici’ poput Dine Mustafića, Emira Hadžihafizbegovića ili Harisa Pašovića i koje izvlače velike novce poreznih obveznika, novi kriteriji za raspodjelu federalnog novca su do kraja uravnotežili raspodjelu zajedničkog federalnog novca. Upravo to je bio glavni razlog, ukidanje monopola sarajevskih privatnih udruženja te oduzimanja dijela feuda kojega su godinama krčmili, za njihov bijesni istup te prikrivanje stvarnih razmjera diskriminacije prije svega hrvatske kulture, sporta i projekata od interesa mladeži.Prostorna raspostranjenostTako je među kriterijima koji su promijenjeni i kojim se nastojala ispraviti diskriminacija prema hrvatskim područjima u oblasti kulture i sporta navedeno da je kvalitet u projektima, projektna dokumentacija, uravnoteženost uvjeta za razvoj kulture i sporta i projekata vezanih za mladež posebice iz županija i općina sa slabijim materijalnim stanjem, samoodrživost projekata, njihov kontinuitet, poticanje jednakih mogućnosti za oba spola, te ravnomjerna teritorijalna raspoređenost ključni za raspodjelu federalnoga novca. 
Pet je institucija od nacionalnog značenja za BiH, kao i za FBiH dobilo novac od 600.000 maraka koji su raspoređeni u ovome dijelu proračuna ministarstva. Najviše novca otišlo je Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru 180.000 maraka, slijede institucije sa sjedištem u Sarajevu Historijski muzej BiH 140.000, Umjetnička galerija BiH 120.000, Muzej kazališne umjetnosti 100.000 i Orijentalni institut u Sarajevu 60.000 maraka, piše Večernji list BiH. Čak se i u slučaju raspodjele novoga dijela federalnog kolača pokušalo polemizirati, pa čak vršiti politički pritisak. No, bez uspjeha.

Donosimo popise raspodjele sredstava   

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.