Europska energetska zajednica

Hitno usvojiti entitetske zakone o plinu

plin
14.02.2016.
u 08:00

Europska energetska zajednica traži od vlasti u BiH žurno usvajanje jednog državnog ili dva identična entitetska energetska zakona o plinu, piše Večernji list BiH.

Međutim, Energetska zajednica jugoistočne Europe na sastanku Ministarskog vijeća, održanom u listopadu 2015. godine u Tirani, uvela je sankcije BiH zbog neispunjavanja obveza iz 2. energetskog paketa za plin, iako je rok za primjenu 3. paketa istekao 1. siječnja 2015. godine. Kako su na službenoj stranici Energetske zajednice priopćili, ovo je prvi put da je Vijeće ministara usvojilo sankcije jednoj članici.

Prema odluci, sankcije će se primjenjivati u razdoblju od jedne godine. Jedan od razloga za uvođenje mjera za BiH je i neusvajanje zakona o plinu na razini države, kojim bi se uspostavio jedinstveni regulator u oblasti plina za cijelu BiH. 

Prema riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, neki pomaci su napravljeni kada je riječ o električnoj energiji.

“Napravili smo pomak kada je u pitanju električna energija, odnosno Zakon o prijenosu i regulatoru el. energije i moglo bi se ubrzo očekivati da taj napredak i dogovor pretočimo u zakone te bi se time u značajnoj mjeri ispunile obveze iz 3. energetskog paketa”, kazao je ministar Šarović. On također ističe kako se protiv BiH vodi nekoliko procesa pokrenutih otvorenim pismom od Energetske zajednice na posljednjoj ministarskoj konferenciji.

Procesi se tiču pitanja koja se odnose na plin i plinsku problematiku u zemlji, pitanja koja se odnose na zajednički dokument iz oblasti energetike i ona o neusvajanju akcijskog plana o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti.

Kada je riječ o plinu, osnovni problem je hoće li to biti jedan zakon o plinu na razini BiH ili će biti dva entitetska, što je sigurnije s obzirom na to da RS trenutačno ima taj zakon koji je u dobroj mjeri, ali ne u potpunosti, usuglašen sa smjernicama EU.

Energetska zajednica, odnosno njezino tajništvo je dostavilo nacrt jedinstvenog zakona i nacrt dvaju potpuno identičnih entitetskih zakona, a na razgovorima koji slijede sljedećih tjedana, konačno, predstavnici i Federacije i Republike Srpske će se opredijeliti za jednu od varijanti, ističe ministar Šarović.

Integracijom u Energetsku zajednicu BiH je stvorila pretpostavke za trgovanje energijom duž cijele regije, privlačenje investicija u plinsku i elektromrežu, ali za vidljive i opipljive rezultate potrebno je još vremena s obzirom na to da je BiH još na početku usvajanja legislative i pravila poslovanja koja vrijede na razvijenim tržištima.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije