Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Hercegovinu će, budu li se sadile intenzivno kao sada, prekriti masline

03. lipnja 2022. u 16:13 0 komentara 217 prikaza

U Hercegovini je vrijeme cvatnje maslina. Primijetili smo da dio maslinara, a takvih je sve više, masline orezuje u dva navrata - zimi (druga polovina veljače i prva polovina ožujka) te uoči cvatnje kada se vidi koje grane imaju, a koje nemaju rodne cvjetove, piše Večernji list BiH.

Početak cvatnje

Početak cvatnje maslina, a time i konac podizanja novih maslinika iskoristili smo za razgovor sa Žarkom Šimovićem, agronomom čapljinske tvrtke Granum, koja se artikulirala kao prodajni centar ove uljarice na jugu Hercegovine. - Što se tiče sezone jesen 2021. - proljeće 2022. mogu reći kako je bila velika potražnja za maslinama, čak i veća nego sezonu prije. Kad je u pitanju sortiment, najviše su se tražile odnosno sadile talijanske sorte - pendolino i leccino te istarska bjelica. Od pratećih sorti, kao i pretprošle sezone, tražene su bile coratina i ascolana, oblica znatno manje zbog toga što ima alternativnu rodnost - govori ing. Šimović o zanimanju za sadnice. - Daleko najtraženije su dvogodišnje sadnice, jednogodišnje se, po zakonu, ne mogu ni prodavati u našim tvrtkama. Najviše se, dakle, sade dvogodišnje sadnice, uglavnom ih je u prodaji mnogo više nego trogodišnjih sadnica - kaže dodajući kako će, ako se sadnja nastavi ovim intenzitetom, Hercegovinu prekriti masline, što znači da će postati nova maslinarska regija. Upitali smo i kakve su cijene sadnog materijala, jesu li rasle kao repromaterijal. - Cijene sadnica bile su uglavnom na razini pretprošle sezone, ali sigurno je da će se promijeniti za iduću sezonu, barem su takva predviđanja - kaže te dodaje kako je najprodavanija sorta bila talijanska - leccino. Pokazala se najboljom što se roda tiče na području Hercegovine. Nakon nje bila je istarska bjelica. Tako je bilo kod nas - kaže. Dakle, ekspanzija maslina u Hercegovini nastavlja se. Posljednjih godina gotovo da nema kućanstva koje nije posadilo poneko stablo. Masline se ne sade samo zbog uroda, odnosno ulja, ima onih koji tvrde kako su iz posadili zbog estetskog ugođaja.

Lijep dekor

Maslina je cijele godine zelena pa dođe kao lijep dekor uz kuću. Neki upravo zbog toga kupuju stabla maslina stara po nekoliko desetljeća čija se cijena penje na više tisuća, pa i 10-ak tisuća KM.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.