Započeli 21. dani hrvatskoga filma

Hercegovci i Posavci na festivalu hrvatskog zajedništva u Orašju

04.09.2016.
u 07:00

Do kasno u noć odzvanjale su note šargije, violine, plesalo se te pjevali ganga i bećarac, a dozu pozitivnog nemira donijele su izvorne pjesme

U organizaciji vlada HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a, u izvanrednom ugođaju prepunog svadbenog salona “Golden Palast” u Orašju održana je četvrta po redu Večer Hercegovine u Posavini. Druženje u Orašju još jednom je potvrdilo i ojačalo identitet i zajedništvo Hrvata iz Hercegovine i Posavine koje će se osnažiti na gospodarskom, kulturnom i sportskom polju, piše Večernji list BiH. Na ulasku u dvoranu goste je dočekao hercegovački pršut i kapljice lozovače te brojne delicije bogatstva plodova krševite Hercegovine. Još jedna nezaboravna večer okupila je više od 700 Hercegovaca i Posavaca, zatim veliki broj Hrvata iz Distrikta Brčko, Tuzlanske županije, središnje Bosne, Žepča i Usore, RS-a i dragih gostiju iz RH. Do kasno u noć odzvanjale su note šargije, violine, plesalo se te pjevala ganga i bećarac, a dozu pozitivnog nemira kroz izvornu pjesmu Posavine i Hercegovine unijeli su članovi i članice KUD-a Napredak iz Odžaka i HKUD-a Hercegovac iz Zapadnohercegovačke županije koji su nagrađeni burnim ovacijama. Uz tradicionalne posavske specijalitete, Hercegovina je na najljepši način u Posavini predstavila svoje običaje, kulturu i tradiciju, u kojoj su uživali svi prisutni.

Kulturno i zavičajno nasljeđe

Jedan od domaćina Večeri Hercegovine u Posavini predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić kazao je, među ostalim, da svaki narod, posebice onaj kojem prijete različite ugroze, kao što je slučaj s hrvatskim narodom u BiH, vrlo dobro zna da je ključno pitanje njegova opstanka upravo zajedništvo. - Večer Hercegovine u Posavini postala je festival hrvatskog zajedništva u BiH. Na ovakvim večerima afirmiramo naše zajedništvo, razmjenjujemo naše kulturno i zavičajno nasljeđe, razvijamo poslovne kontakte i osobito u ovakvom predizbornom vremenu moramo naglasiti naše političko zajedništvo jer kad to nismo učinili - posljedice su bile katastrofalne. Pokažimo to zajedništvo i na predstojećim izborima u RH i BiH, poručio je premijer Ćosić.

S poštovanjem i srdačnom dobrodošlicom, prisutni su najvećim pljeskom pozdravili dvojicu visokih uzvanika - Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ujedno predsjednika HNS-a BiH i predsjednika HDZ-a BiH, te Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a RH i kandidata za novog hrvatskog premijera. S jednakim poštovanjem voditelj programa Veselko Čerkez pozdravio je sve koji predstavljaju hrvatski narod na svim razinama, počevši od državne, entitetske, županijske, gradske, općinske i sve one koji su zastupnici hrvatskog naroda u BiH, bilo u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti. Tople pozdrave dobrodošlice odaslao je prema brojnim gospodarstvenicima, kao i svećenicima prisutnim u dvorani, te predstavnicima mostarskog Sveučilišta i Kliničke bolnice u Mostaru.

Veličanstven skup

Uz tople riječi dobrodošlice Marijan Klaić, predsjednik Vlade PŽ-a, zahvalio je svima koji su svojom nazočnošću prepoznali važnost i snagu tradicionalne manifestacije. -Zadovoljstvo mi je u Posavini vidjeti veličanstveni skup s najvišim dužnosnicima hrvatskog naroda. Ovdje je 60 stolova za kojima sjede najviši dužnosnici iz političkog i javnog života, iz gospodarstva i ostalih grana našeg društva. Za stolovima su pomiješani ljudi iz Hercegovine, Posavine i uzvanici iz ostalih područja u BiH, jer susret u Orašju je zamišljen tako da vi koji ste za ovim stolovima, razmijenite iskustva kako biste u sljedećem razdoblju tražili bolja rješenja za rješavanje problema hrvatskog naroda u BiH, poručio je Marijan Klaić i pozvao sve nazočne na veliku kulturnu manifestaciju Dani hrvatskog filma.

- Preponosan sam na već tradicionalnu Večer Hercegovine u Posavini ili Posavine u Hercegovini, ovisi u kojem vremenskom intervalu se organizira. Ovo nije samo Večer Hercegovine u Posavini, ovdje je svako srce diljem BiH i svaki put u četiri godine imamo povećanje broja onih koji razmišljaju na sličan način. Meni je srce preveliko jer smo jednu izvrsnu ideju pretočili u praksu. Bez želje da bilo koga povrijedim, ovo je lista HNS-a i svi oni razmišljaju na sličan način o poziciji Hrvata u BiH, rekao je Dragan Čović.

Ravnopravnost Hrvata u BiH

U svojem obraćanju Nevenko Herceg izrazio je nadu da će se nakon ove večeri još više osnažiti ljudske, gospodarske, kulturne, pa i političke veze Hercegovine i Posavine.

- Prelijepo je da se nastavlja ova tradicija koja povezuje sjever i jug i svake godine biva sve bolja. Za nas Hercegovce s juga, ovo prijateljstvo s nama dragim ljudima iz Posavine nikad nije bilo niti će biti dovedeno u pitanje. Više puta je potvrđeno i u dobru, ali, nažalost, i u zlu. Jednak s jednakima najlakše se udružuje, a to na ovoj večeri pokazuje i naša manifestacija, kazao je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a. Njegov kolega Draško Dalić, predsjednik Vlade HBŽ-a, zahvalio je svima koji su uveličali skup u Orašju, te posebno istaknuo veliku zahvalnost Andreju Plenkoviću kojeg je predstavio budućim premijerom RH.

U nizu lijepih obraćanja i darivanja, voditelj programa Veselko Čerkez predstavio je 14 kandidata na listi HDZ-a za Hrvatski sabor iz XI. izborne jedinice. Nositelj liste Božo Ljubić istaknuo je da su, zahvaljujući politici HNS, prije pet godina zaustavili eroziju političkog subjektiviteta Hrvata u BiH. - Nadam se da ćemo u sljedećim godinama mandata saziva u BiH i mandata zastupnika u Hrvatskom saboru, pod vodstvom HDZ-a koji će biti parlamentarna većina i pod vodstvom gospodina Plenkovića, koji će biti predsjednik Vlade RH, uspjeti ishoditi institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH. Ona se u prvom redu mora ogledati u mogućnošću izbora legitimnih predstavnika u sva tijela vlasti, a u sljedećem koraku želimo korjenitu reformu Ustava BiH na načelima Europskog parlamenta. U dijelu razigrane i raspjevane večeri upriličena je obostrana razmjena ukusnih i prelijepih darova između domaćina i gostiju, a predsjednik Vlade HNŽ-a Zdenko Ćosić darovao je krasnu sliku “U rajskom vrtu svetog Franje” fra Mariju Juriću, gvardijanu Franjevačkog samostana Tolisa. U zabavnom dijelu goste su na svojstven način oduševili domaći sastav Drale i Raščica te “kralj dijaspore” Mate Bulić koji je u svom stilu kazao: - Političari dijalogom zbližavaju i povezuju ljude, gospodarstvenici to čine svojim radom, a moje najjače oružje je glazba. Pjesma je lijek za sve, pjesma je emocija izričaja svakog od nas. Prema tome, ovu večer sam sretan što sam s ovim narodom i hvala svima koji su došli. Ovo druženje potvrđuje da uvijek moramo biti jedno i zajedno na ovim prostorima, poručio je Mate Bulić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije