MARTIN RAGUŽ:

HDZ BiH je jednostrano prekinuo sporazum o suradnji s HDZ-om ‘90.

Čović i Raguž
29.12.2013.
u 10:06

Po njegovim riječima, u zemlji nema spremnosti za unutarnji dogovor da se prihvati realnost

Ova godina je obilježena kao godina propuštenim prigoda za ovu zemlje, njezine narode i građane, rekao je jučer u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990. predsjednik te stranke Martin Raguž ocjenjujući godinu koja je na izmaku. Na konferenciji za novinare nakon sjednice, kojoj je prvi put nakon skoro polugodišnje stanke nazočio i bivši predsjednik stranke Božo Ljubić, Raguž je istaknuo kako u BiH nema spremnosti da se postigne unutarnji dogovor koji će značiti budućnost ove zemlje na način da se priznaju realnosti i identiteti i da se nađe balans među njima.

“Nije iskorišten povijesni trenutak dolaska Europe na granice s BiH, uključivanjem Hrvatske u punopravno članstvo, BiH i njezine institucije i predstavnici nisu učinili ono što su bili dužni i odgovorni učiniti da i BiH krene tim smjerom”, kazao je Raguž. Podsjetio je kako nije dogovorena promjena Ustava, promjena Izbornog zakona, promjena i izbor mehanizma koordinacije, te kako BiH nije aplicirala za status kandidata.

Po njegovim riječima, u zemlji nema spremnosti za unutarnji dogovor da se prihvati realnost. “Nisu poražene političke tendencije da se nameću rješenja i da se izjednači pozicija Hrvata”, rekao je Raguž. Pojasnio je da BiH čvrsto prikovanu drže ultimativne pozicije pojedinih stranaka i pojedinih dijelova BiH. “Pokušavajući da konzerviraju status qo i svoje monopolističke i ekskluzivne pozicije oni urušavaju ukupno stanje i doveli su zemlju na najniži prag, u ralje najdublje ekonomske, političke i institucionalne krize”, izjavio je Raguž. Komentirajući izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako je i dalje na snazi sporazum između dvaju HDZ-ova, Raguž je ustvrdio kako je HDZ BiH smjenom i formiranjem nove Vlade u Herceg-bosanskoj županiji taj sporazum jednostrano poništio. Najavio je da će njegova stranka preispitati stajališta koja zagovara većina u HNS-u dodajući da ovu instituciju treba proširiti i osloboditi od stranačkih interesa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?