Sastanak u Bruxellesu

Grubeša: Želimo dovesti investicije u BiH i povećati konkurentnost

11.09.2015.
u 06:00

Dogovor za puštanje druge tranše IPA II fondova za plaće tužitelja u BiH

U Bruxellesu je jučer održan ministarski sastanak u okviru strukturnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH kome su nazočili ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša, ministar pravosuđa FBiH Mato Jozić, ministar pravosuđa Republike Srpske Anton Kasipović i predsjednik Pravosudnog povjerenstva Brčko Distrikta BiH Safet Pizović, prenosi Večernji list.

Suradnja u pravosuđu

Sastankom je predsjedao europski povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i Jean Eric Pacquet, direktor DG NEAR-a. Povjerenik Hahn je naglasio posvećenost reformi pravosuđa uz poštovanje pune neovisnosti, odgovornosti, profesionalizma i učinkovitosti. Europska komisija je posebno pohvalila usvajanje strategije o reformi sektora pravosuđa na državnoj razini 8. 9. 2015. čime su se stekli uvjeti, između ostalog, i za puštanje druge tranše IPA II fondova za financiranja plaća tužitelja. Na upit ministra Grubeše, predstavnici Europske komisije su potvrdili da će druga tranša biti puštena već u sljedećem mjesecu. Ministar Grubeša je na sastanku istaknuo uvjerenje "da institucije BiH, pa tako i institucija koju predvodi, znaju što treba uraditi te kako su stasale da u suradnji s drugim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama postignu i realiziraju željene reformske procese na putu k europskim integracijama, pa samim tim i reformu pravosuđa kao neovisnog i nepristranog stupa ovog društva". Ministar Grubeša je dodao: "Mi želimo povećati konkurentnost BiH u međunarodnim tokovima, želimo dovesti investicije u BiH, ali za to moramo prvo uspostaviti pravosuđe koje će jamčiti pravedan tretman svih koji se nalaze i koji posluju na teritoriju BiH. To je nužno, uzimajući u obzir i nastojanje BiH da se što prije priključi zemljama Europske unije." Dotaknuvši se pitanja procesuiranja ratnih zločina i provođenja strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ministar pravosuđa BiH je naglasio: "Pratim suđenja osobama koje se sumnjiče da su počinile teška kaznena djela tijekom tog razdoblja i kao ministar pravosuđa dva desetljeća poslije, nastojim te procese privesti kraju. Tada sam bio dječak, danas sam odrastao čovjek, ministar pravosuđa. Tadašnji svjedoci, ljudi srednjih godina, danas su raseljeni u potrazi za boljim životom, umrli, a dokazi uništeni protekom vremena ili izgubljeni. Zatvaranje tog poglavlja je bitno za pomirenje i nastavak života, najprije za žrtve, ali i sve ostale. Mislim da smo sve razumne rokove probili i bitno je sada profesionalno procesuirati sve počinitelje ratnih zločina i konačno smiriti duhove prošlosti."

Velika očekivanja

Na sastanku je usuglašeno da će TAIEX seminar, zakazan za 1. i 2. listopada u Sarajevu, poslužiti kao platforma gdje će se u stručnom kontekstu raspravljati o relevantnim odredbama i nacrtu teksta zakona o sudovima u BiH. S obzirom na to da su stajališta svih ministara u većoj mjeri zajednička, te da, uz manje tehničke korekcije, nemaju većih primjedbi na rješenja predložena od drugih ministara, na spomenutom seminaru će se razmatrati samo pitanja koja su i dalje ostala otvorena. Grubeša i Paquet su se složili da imaju velika očekivanja od seminara jer će na taj način na stručnoj i tehničkoj razini biti ponuđena rješenja otvorenih pitanja koja će Ministarstvu pravosuđa BiH koristiti kao vodilja prilikom sastavljanja teksta zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?