Trilateralni susret u New Yorku

Grlić Radman pozvao Italiju i Sloveniju da u EU u prosincu podrže otvaranje pregovora s BiH

18.09.2023.
u 14:44

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman podržao je približavanje Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji u govoru tijekom susreta trilaterale s kolegama iz Italije i Slovenije koji je održan u New Yorku uoči ovotjednog zasjedanja Opće skupštine UN-a.  "Želio bih ponoviti snažnu podršku Hrvatske proširenju EU na Zapadni Balkan. Drago mi je da je proces dobio novi zamah, posebno odlukama o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine kao i odlukama o početku pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Hrvatska je snažno podržala te odluke, a nastavit će vas podržavati na vašem putu u EU", rekao je ministar i dodao kako pred BiH stoji još jedan važan korak.  "Željeli bismo da Bosna i Hercegovina napravi sljedeći korak na putu ka EU do kraja ove godine i zalagat ćemo se za otvaranje pristupnih pregovora", dodao je grlić Radman i naveo da je proširenje 'proces koji se temelji na uvjetovanosti i načelu vlastitih zasluga'.  

Ocijenio je da je proces proširenja posebno važan u svjetlu novih geopolitičkih okolnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu.

"U EU postoji razumijevanje da je dvadeset godina nakon summita u Solunu, 2003., vrijeme da se krene naprijed u proširenju. Rasprava unutar EU već je započela, a očekujemo da će ključne odluke o proširenju donijeti Europsko vijeće u prosincu. To otvara novu priliku za zemlje Zapadnog Balkana i nadam se da ćete je iskoristiti", istaknuo je hrvatski šef diplomacije. Pozvao je zemlje zapadnoga Balkana na jačanje međusobne suradnje i dobrosusjedskih odnosa izbjegavanjem zapaljive retorike ili aktivnosti te rješavanjem otvorenih pitanja i sporova.

Ministar Grlić Radman sudjeluje na četvrtom trilateralnom sastanku na razini šefova diplomacija Hrvatska-Italija-Slovenija. Posljednji je održan u srpnju 2023. godine u Anconi te je pokazao nastojanje Italije da ova trilaterala pojača vanjskopolitičku dimenziju. Tako je, uz potvrdu spremnosti za nastavak i jačanje suradnje u područjima povezivosti, plavog gospodarstva i zaštite okoliša, uz novo područje unutarnjih poslova (koje je uvršteno na prijedlog HR), naglašena potreba jačanja vanjskopolitičke suradnje u ovom formatu, posebno one usmjerene na zapadni Balkan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije