Šef hrvatske diplomacije

Grlić Radman: Hrvatska je najiskreniji zagovaratelj europskog puta BiH

Patrik Macek/Pixell
28.10.2019.
u 17:04

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hecegovine Šefika Džaferovića kako Hrvatska vodi politiku nastojeći ostvariti ciljeve postavljene tijekom "agresije na BiH" dokaz nefunkcionalnosti BiH i da joj je Hrvatska partner na putu prema europskoj integraciji. 

"Zaboravlja se da je Hrvatska najiskreniji zagovaratelj europskog puta BiH", rekao je novinarima ispred ministarstva hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman reagirajući na izjavu Šefika Džaferovića dodajući da ona dokazuje kako "BiH još uvijek nije funkcionalna država". 

Džaferović je optužio Hrvatsku da prema njegovoj zemlji vodi jednostranu politiku koju je Europska unija već odbacila dodajući da je riječ o nastojanju ostvarenja ciljeva postavljenih tijekom "agresije na BiH", objavilo je u nedjelju sarajevsko "Oslobođenje".

"Ima tu svašta pa i nekih prikrivenih ciljeva koji se nisu ostvarili ni tijekom agresije na BiH. Naravno, takva politika Hrvatske u Europskoj uniji je na vrijeme pročitana i europske institucije nisu na to nasjele. Mislim da je hrvatska politika postupajući na ovakav način samo sebi nanijela štetu jer su pokazali da ne mogu biti vjerodostojan sugovornik u institucijama EU kada je stanje u BiH u pitanju", kazao je Džaferović.

Grlić Radman žali zbog tih izjava i kaže da Hrvatska želi da "BiH bude funkcionalna, europska država koja poštuje vladavinu prava i jamči prava triju konstitutivnih naroda. I Hrvata i Bošnjaka i Srba". 

Šef hrvatske diplomacije također je poručio da se izostankom podrške Europskog vijeća Sjevernoj Makedoniji i Albaniji na putu prema EU ne šalje ispravna poruka drugim zemljama koje teže europskoj integraciji.  "Pokretanje pregovora s te dvije zemlje bila bi jako dobra poruka ostalim zemljama zapadnog Balkana", smatra Grlić Radman. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije