Sezona prehlade

Gripa puni ambulante, tisuće oboljelih, najviše djece

storyeditor/2023-04-04/dijete_bolesno_gripa_prehlada_pixabay.jpg
05.04.2023.
u 20:30

U ovoj sezoni gripe prijavljeno je ukupno 21.677 slučajeva bolesti sličnih gripi, najviše u skupinama od 5 do 14 i od 0 do 4 godine

Obična prehlada, gripa i COVID-19 najčešće su virusne bolesti koje trenutačno "napadaju" bh. stanovništvo. Kada je riječ o gripi, iz Zavoda za javno zdravstvo Feni su kazali kako se u BiH trenutačno bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi (ILI), uz kontinuirano smanjenje aktivnosti u odnosu na prethodni tjedan. U ovoj sezoni gripe prijavljeno je ukupno 21.677 slučajeva bolesti sličnih gripi, najviše u skupini od 5 do 14 i od 0 do 4 godine.

Najčešći simptomi

Kako su naglasili, u FBiH je do sada testirano ukupno 268 uzoraka na virus gripe, od kojih je 55 potvrđeno, i to 35 uzoraka bilo je pozitivno na tip A, podtip A(H1N1)09 13, podtip A(H3N2) 8 i bez podtipizacije bilo je 14 potvrđenih uzoraka. Na virus gripe tipa B bilo je pozitivno 20 uzoraka, i to 16 na podtip B (linija Victoria) i četiri nepoznatog podtipa.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH napominju da je cijepljenje protiv sezonske gripe jedini pravi vid zaštite te se posebno preporučuje osobama koje imaju povećan rizik od komplikacija ove bolesti.

- Cijepljenje se preporučuje osobama starijim od 65 godina, štićenicima i djelatnicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), osobama s kroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebno oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama. U slučaju da se osoba za koju je cijepljenje preporučljivo zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti, umjesto nje se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njezine bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.) - ističu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navodeći da je protiv gripe u ovoj sezoni cijepljeno oko dva posto stanovništva starijeg od 18 godina. - Odziv na cijepljenje protiv gripe bio je zadovoljavajući - ističu iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Povišena temperatura muči i najmlađe u BiH. U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Sarajevske županije povećan je priljev najmlađih pacijenata. - Povećan je broj djece s povišenom temperaturom koja traje po nekoliko dana.

Roditelji se obično žale kako ne mogu sniziti temperaturu. To se smatra virozom, osim ako se dijagnostikom ne potvrdi suprotno. Ono što je bitno jest pravilno snižavati temperaturu - kazala je ranije Avazu pedijatrica Adisa Balićevac-Cerić. Naglasila je da većina djece koja dođu u Hitnu pomoć ima povišenu temperaturu, ali i gnojnu anginu. Dodala je da djeci treba davati antipiretike prema tjelesnoj težini i pravilno ih dozirati. I prim. dr. Ljilja Džolan Vukoja, pedijatrica u Domu zdravlja Mostar i voditeljica Službe za zdravstvenu zaštitu djece od 0 do 6 godina, kazala nam je kako su za ovo doba godine karakteristične respiratorne i virusne infekcije popraćene najčešće febrilnim stanjima, a najčešći simptomi su curenje nosa i kašalj i zbog toga se djeca najčešće dovode. No, kako je kazala, stanje nije alarmantno.

Ima još i korone

Ni korona nije u potpunosti iščeznula, ali je znatno manje oboljelih u odnosu na ranija razdoblja kada su se zaraženi brojili u stotinama.

Budući da je, i kada je riječ o koronavirusu, cijepljenje najučinkovitija zaštita, u FBiH je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ukupno cijepljeno 1,800.728 stanovnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije