Prodaja stanova na neviđeno

Greška u papirima, izbačeni iz stana gdje su živjeli 45 godina

06.12.2015.
u 06:45

Prema podacima kojima raspolaže ova udruga, pojedini stanovi su prodani na neviđeno, a da to nositelji stanarskog prava nisu znali

Stanova u BiH još uvijek 'visi'

U situaciji u kojoj su Jokići, ali i Muminović koji je kupio stan, mogli bi se naći nositelji stanarskog prava na još 6400 stanova na kojima nema pečata nacionalizacije, piše Večernji list BiH.

Muke nositelja stanarskog prava u FBiH koji žive u nacionaliziranim stanovima, a koji nisu otkupili svoj stan, vrhunac su dosegle nedavnim slučajem sarajevske obitelji Jokić. Podsjećanja radi, Ljiljana i Lazar nedavno su izbačeni iz stana u kojem su živjeli 45 godina jer je stan prodan. Stan veći od 100 kvadrata jedan je od 150 u Sarajevu nad kojima je izvršena nacionalizacija, ali zbog greške administracije nije proveden u zemljišnim knjigama. Potomci nekadašnjih vlasnika prodaju ih za male svote, a nositelje stanarskog prava koji u njima žive i koji su ih dobili od države nema tko zaštiti.

Vrh ledenog brijega

No, problem imaju i kupci koji nisu dovoljno upućeni u ovu problematiku. U situaciji u kojoj su Jokići, ali i Muminović koji je kupio stan, mogli bi se naći nositelji stanarskog prava na još 700 stanova na kojima nema pečata nacionalizacije, upozorili su iz Udruženja za građanska prava koje i okuplja osobe koje su nositelji stanarskog prava u nacionaliziranim stanovima, piše Večernji list BiH.

Država ih je, tvrde, obmanula jer takvih stanova osim u Sarajevu ima i u Mostaru, ali i Brčkom, što je ukupno 6700. Jokići su tek vrh ledenog brijega. Njihov slučaj će, tvrde u Udruženju za građanska prava, pokazati kolika je sprega neučinkovite administracije, odvjetničkih mahinacija i tajkunskih obitelji. Tvrde kako raspolažu impozantnim popisom imena osoba koje su na ovakav način pokupovale stanove, a među njima, kažu, ima i bivših premijera, ministara, potomaka uglednih građana. 

Mrtvo slovo na papiru

Treba podsjetiti da slučaj obitelji Jokić nije jedini. Prema podacima kojima raspolaže ova udruga, pojedini stanovi su prodani na neviđeno, a da to nositelji stanarskog prava nisu ni znali. Neki od njih su sami rješavali problem na način da im je novi vlasnik stana pronalazio novi stan koji ni po kvadraturi, a ni po lokaciji nije odgovarao. S druge strane, iako su vlasti obećavale da će im dodjeljivati zamjenske stanove, to se nije dogodilo, osim u slučajevima kada se neki objekt rušio, a nalazio se na pogodnoj lokaciji za koju su bili zainteresirani budući "investitori" koji su bili u sprezi s lokalnim vlastima.

Iz Udruge su također potvrdili da su općinama podnijeli zahtjeve za dodjelu zamjenskih stanova, a onda je uslijedila izmjena tog zakona, da se odredi rok za koje vrijeme se treba dodijeliti zakonski stan. Bio je rok šest mjeseci i od tada je to ostalo mrtvo slovo na papiru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?