Banja Luka

Gradonačelnik Stanivuković obećao konkretnu pomoć Mariji Zvijezdi

02.09.2023.
u 10:20

U Kući susreta Marija Zvijezda u Banja Luci u četvrtak, 31. kolovoza održan je susret biskupa Franje Komarice i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića te njihovih suradnika.

U središtu razgovora bilo je očuvanje crkvene baštine, te povratke pokretne crkvene imovine nekadašnje trapističke opatije Marija Zvijezda.

Nakon što je biskup Komarica dobio crkvenu ovlast i zaduženje da se brine za daljnju sudbinu trapističke opatije Marija Zvijezda u Banjoj Luci – izuzetno zaslužne crkvene institucije za sveukupni kulturni i civilizacijski razvoj grada Banje Luke i banjolučkog kraja – i nakon prije tri godine osnivanja Kuće susreta i u njoj Europskog centra za mir i suradnju, pristupilo se, u okviru postojećih mogućnosti, sređivanju do sada sačuvane kulturne baštine, poglavito uređivanju skromnog crkvenog prostora koje je nakon nacionalizacije ostalo vlasništvo Crkve, te bogate arhivske i knjižne građe.

Radovi su se odvijali adekvatno skromnim financijskim mogućnostima, koje je biskup Komarica tražio na više strana.

Sadašnje, aktualno stanje odražava – s jedne strane već završene neke od radova, a s druge strane – nužnu potrebu nastavljanja započetog posla. To se odnosi na opremanje nužnim namještajem nekoliko prostorija za voditelja Centra i voditelja biblioteke i arhiva i sređivanje arhivske i knjižne građe u uređenim prostorijama ispod samostanske, odnosno župne crkve.

Prikupljanje novčanih nužno potrebnih sredstava nastavlja se i dalje, a povremeno se javljaju dragovoljci za prenošenje i čišćenje velikog broja knjiga.

Tijekom mjeseca kolovoza biskup Komarica je, zajedno sa svojim suradnicima, imao više odvojenih susreta i razgovora s vodećim ljudima arhiva, biblioteke i muzeja Republike Srpske (RS) u Banjoj Luci: s ministricom prosvjete i kulture u Vladi RS, s direktorom Republičkog sekretarijata za vjere, s dopredsjednikom RS iz reda hrvatskog naroda i s gradonačelnikom Banje Luke.

Biskup i njegovi suradnici su svojim sugovornicima predočili aktualno stanje glede potrebe sređivanja i uređivanja crkvene baštine, te povratke pokretne crkvene imovine (knjiga, arhivske građe i muzejskih eksponata).

Na biskupovu radost svi njegovi sugovornici su pokazali spremnost da – u okviru njihovih nadležnosti – pomognu biskupu i biskupiji o ostvarivanju njihove humane zamisli, što će ujedno doprinijeti pozitivnoj reputaciji i grada i entiteta.

To je bio i zajednički zaključak plodnog radnog susreta održanog u četvrtak, 31. kolovoza u Kući susreta Marija Zvijezda biskupa Komarice i njegovih suradnika te gradonačelnika Banje Luke i njegovih suradnika. Tom prigodom gradonačelnik Draško Stanivuković, nakon što je vidio i čuo što se sve čini i što se sve treba još učiniti, obećao je konkretnu pomoć koja će se realizirati u dogledno vrijeme. Biskup je gradonačelnika također upoznao s predviđenim programom za obilježavanje 3. obljetnice osnutka Europskog centra za mir i suradnju 19. i 20. rujna ove godine. Pokrovitelj proslave bit će dopredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda dr. Davor Pranjić. Gradonačelnik je obećao svoje aktivno sudjelovanje u tom kulturnom događaju grada.

Prošle je godine, donosi TABB, na njemačkom jeziku objavljena knjiga Stotinu i pedeset godina svjetla na Vrbasu o slavnoj trapističkoj opatiji Marija Zvijezda u Banjoj Luci i u njoj utemeljenom Europskom centru za mir i suradnju. Knjiga je sada u hrvatskom prijevodu spremna za tisak.

J.Vr.,KT

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije