kod Ustikoline

Gradi se minihidrocentrala na rijeci Kolini u vrijednosti 2,3 milijuna KM

rijeka kolina
13.07.2016.
u 08:18

Vrijednost ukupne investicije procjenjuje se na 2,3 milijuna KM, dok će proizvedena električna energija, prema najavama, u potpunosti zadovoljiti sve potrebe lokalnog stanovništva MZ Jabuka, kao i dio potreba BPŽ Goražde

Premijer Vlade BPŽ Goražde Emir Oković i Mensud Pekmez, direktor sarajevske tvrtke EKO-REM, potpisali su ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju minihidrocentrale MHE Jabuka na rijeci Kolini na lokalitetu Jabuke kod Ustikoline. Ugovor predviđa iskorištavanje rijeke Koline u hidroenergetske svrhe u narednih 30 godina te izgradnju postrojenja snage 700 kW s godišnjom proizvodnjom od 3,1 GWh električne energije.

Vrijednost ukupne investicije procjenjuje se na 2,3 milijuna KM, dok će proizvedena električna energija, prema najavama, u potpunosti zadovoljiti sve potrebe lokalnog stanovništva MZ Jabuka, kao i dio potreba BPŽ Goražde. Zahvaljujući ugovoru, u župnijski proračun bit će uplaćena sredstva od blizu 42.000 KM na ime jednokratne naknade, a korist će također imati građani općine Foča u FBiH i ekološka udruženja, piše Klix.ba.

Na izgradnji minihidrocentrale koja bi trebala biti završena u listopadu ove godine bit će angažirane lokalne tvrtke. Prema najavama, investicija će poboljšati energetsku stabilnost, a planirana su i nova zapošljavanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?