APSURD

Građani podižu tužbe i zbog ugriza pasa lutalica u FBiH

23.09.2015.
u 10:10

Zakonom su kao osnivači skloništa navedeni Federacija, entiteti, županije i općine, a za sada sav teret pada na općine

Pred općinskim sudovima u Federaciji BiH vodio se veći broj predmeta po tužbama oštećenih osoba kao tužitelja protiv Federacije BiH, županija i općina kao tuženih strana radi naknada nematerijalnih šteta kao posljedica ugriza pasa lutalica jer nisu osnovana skloništa za životinje, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, navodi se u izvješću o radu Federalnog pravobraniteljstva za 2014. godinu, a koje donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Osnivanje skloništa

Za sada sudovi pravomoćno odbijaju tužbene zahtjeve tužitelja kao oštećenih u odnosu na Federaciju BiH i županije, a na naknadu štete obvezuju općine jer su sudovi zauzeli stav kako su općine odgovorne jer su nadležne za komunalne djelatnosti u koje spada i kafilerijska djelatnost.

"Smatramo da bi probleme oko osnivanja skloništa za životinje trebalo konačno početi rješavati na području Federacije BiH jer nema jamstva da sudovi neće promijeniti stav vezano za odgovornost za naknadu štete koje prouzrokuju psi lutalice i druge nezbrinute životinje imajući u vidu da su kao osnivači skloništa za životinje državnim zakonom regulirani i entiteti", navodi se u izvješću Federalnog pravobraniteljstva.

Do travnja ove godine u Bugojnu je više od 50.000 konvertibilnih maraka trebalo bi biti isplaćeno iz proračuna Općine po tužbama građana koji su bili žrtve ugriza pasa lutalica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?