podaci uno bih

Građani BiH za pet mjeseci popili 70 milijuna litara uvozne vode

Foto: ilustracija
1/2
11.06.2021.
u 07:00

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata vodom, ali isto tako i zemlja u koju se svake godine uvezu ogromne količine vode.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u našu zemlju je samo u prvih pet mjeseci ove godine uvezeno više od 70 milijuna litara raznih vrsta vode u vrijednosti 66 milijuna KM, što je četiri puta više u odnosu na vrijednost vode koja je plasirana na strana tržišta. S druge strane, u istom razdoblju, u inozemstvo je iz naše zemlje otišlo oko 33 milijuna litara vode, vrijednosti nešto više od 15 milijuna KM.

Podaci UNO pokazuju da je za pet mjeseci prošle godine uvezeno gotovo 59 milijuna litara vode, vrijedne 54 milijuna KM, dok je u istom razdoblju iz BiH izvezeno nešto više od 35 milijuna litara vode, vrijednosti oko 16 milijuna KM, piše Klix.ba. 

"Slobodno tržište i nedovoljna zaštita domaće proizvodnje u svim sferama gospodarstva samo zadaju udarce domaćim proizvođačima. Nedostaju nam odgovarajući poticaji, ali i jaki brendovi kakve imaju zemlje u okruženju, kao što su Srbija i Hrvatska, koje imaju mnogo veći uvoz u BiH nego mi izvoz na njihov teritoriju. Ono što je trenutno najrealnije i najučinkovitije je udružena akcija svih aktera, od institucija do komora u BiH i građana, da se kupuju domaći proizvodi. Pored marketinške kampanje, koja je neophodna, potrebno je uvesti, primjerice u škole, kampanje za učenje podmlatka o bitnosti kupovine domaćeg proizvoda, pokrenuti kampanju edukacije kupaca, promociju domaćih proizvoda i domaće proizvodnje s ciljem promjene mentaliteta domaćih potrošača, uz angažman i podršku svih institucija. Strane kompanije od kojih uvozimo vodu godinama imaju agresivnu kampanju", kazali su za Klix iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Promatrajući vanjskotrgovinsku razmjenu voda, uključujući prirodne, mineralne, gazirane, sa i bez dodatih šećera, zaslađivača i aroma u razdoblju 2019/2020. godina, obim vanjskotrgovinske razmjene za 2020. godinu vrijednosno je iznosio 192,1 milijun KM, od čega je izvoz iznosio 45,2 milijuna KM, a uvoz 147 milijuna KM. U prošloj godini došlo je do smanjenja izvoza (-12,1%) i uvoza (-14%) u odnosu na 2019. te se može konstatirati da je došlo do pada potrošnje generalno.

"Kada je riječ o izvoznim tržištima, u 2020. godini, uključujući prirodne, mineralne, gazirane, sa i bez dodatih šećera, zaslađivača i aroma, najviše vode smo izvezli u Hrvatsku, Srbiju, Švicarsku i Njemačku.

U BiH se voda u najvećoj količini uvozila iz Srbije, zatim Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Rumunije", istaknuli su iz VTK-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije