EKONOMIJA

Građani BiH su lani manje pili i pušili, pad prihoda od trošarina se nastavlja

trgovina-web.jpg
Foto: import
02.03.2014.
u 10:05

U cilju izbjegavanja plaćanja visoke stope carine na cigarete u mjesecima koji su prethodili ulasku Hrvatske u EU, 1.srpnja 2013., uvezene su količine cigareta iz Hrvatske koje su bile dostatne za potražnju u idućih nekoliko mjeseci

Ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije donio je BiH gubitke po pitanju naplate PDV-a i carina. Najveći pad u naplati carine, prema informacijama Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje, je na cigaretama iz Hrvatske.

Pad prihoda od trošarina

U cilju izbjegavanja plaćanja visoke stope carine na cigarete u mjesecima koji su prethodili ulasku Hrvatske u EU, 1.srpnja 2013., uvezene su količine cigareta iz Hrvatske koje su bile dostatne za potražnju u idućih nekoliko mjeseci. “Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, udio trošarinskih markica izdanih u prvom polugodištu u ukupno izdanim trošarinskim markicama za cigarete iz Hrvatske u 2012.godini je iznosio 45, a u 2013. godini čak 71 posto. Imajući u vidu da cigarete iz Hrvatske imaju tržišni udio od oko 30 posto, značajna pomijeranja kod uvoza cigareta iz Hrvatske su dovela do pomijeranja sezonske sheme naplate trošarina na duhan, a time i PDV-a i ukupnih neizravnih poreza”, stoji u izvješću Odjela za makroekonomsku analizu. Inače je prošla godina po naplati prihoda od trošarina bila relativno slaba. Pad naplate zabilježen je u svim segmentima, jedino je od svih trošarinskih proizvoda pozitivna naplata trošarina zabilježena kod kave. Zanimljiv je podatak da je u prosincu prošle godine, mjesecu kad stanovnici zbog praznika i blagdana tradicionalno više troše, zabilježen pad trošarina na alkoholna, bezalkoholna pića, pivo... Kod prihoda od trošarina na spomenute proizvode došlo je do pogoršanja upravo u prosincu tako da je pad prihoda na razini 2013. kod piva -3,4 posto, koje drži oko 50 posto prihoda od trošarina ove skupine proizvoda, te alkohola -3,2 i bezalkoholnih pića -1,2 posto. Po pitanju naplate trošarina od nafte i naftnih prerađevina, situacija je u prošloj godini bila nešto bolja. Kad je u pitanju naplata prihoda od carina, tu je situacija nešto bolja. “Rastom proizvodnje prerađevina u rafineriji u posljednja četiri mjeseca 2013. uvoz nafte iz Rusije je povećan za čak 87 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. kada je izvršen remont. Promjenom carinskog režima određenih roba podrijetlom iz Hrvatske trebalo bi doći do porasta prihoda od carina. Iako je nakon ulaska Hrvatske u EU u razdoblju srpanj - prosinac 2013. došlo do snažnog pada uvoza od 15,4 posto, u prosincu je, ipak, zabilježen pozitivan rast od 5,8 posto”, stoji u izvješću.

Loša financijska godina

Prošla godina je u fiskalnom smislu bila teška za financiranje proračuna svih razina vlasti BiH. Iako je, s obzirom na povoljne prognoze ekonomskog rasta BiH, bilo realno očekivati umjereni oporavak javnih prihoda, protekla godina je završila deficitom prihoda od neizravnih poreza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?