Opasne navike

Građani BiH popili 50 milijuna KM antidepresiva

'depresija'
Foto: ''
28.11.2014.
u 10:01

Kako ne bi patili, sve se više poseže za lijekovima koji, ipak, ne rješavaju sve životne probleme...

Financijski, obiteljski, zdravstveni i problemi raznih drugih vrsta ostavljaju svakodnevno ožiljke na građanima BiH. A ono što ih muči u mnogo slučajeva ne izbacuju iz sebe, već pokušavaju to nositi na različite načine, a savjet traže kada je već u većini slučajeva i kasno. Jedan od onih koji su pretrpjeli psihičke probleme za Al Jazeeru Balkans je ispričao kako je nakon rata zbog problema iz tog vremena napustio BiH i otišao u Nizozemsku, a nedavno se s antidepresivima vratio u rodnu BiH. - Pio sam Velafaxin od 150 miligrama. U početku sam se jako dobro osjećao. Jedino ako bih zaboravio popiti lijek, tresao bih se kao alkoholičar i tražio ga skoro kao drogu. Liječnik je uskoro rekao da smanjujem doze, međutim, čim sam prvi put to uradio osjetio sam vrtoglavicu. Sada sam došao do 35 miligrama. Jednom sam na svoju ruku probao da ne popijem tu minimalnu dozu. Bio sam dezorjenitran.

Milijuni maraka lijekova

Ponovno sam na 35 miligrama i mislim da sam, što se toga tiče, osoba s trajnim oštećenjem - prepričava ovaj čovjek koji je samo jedan od stotina bh. građana koji imaju iste ili slične probleme. Prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva, u ovom desetljeću potrošeno je oko 50 milijuna KM na antidepresive i anksiolitike u BiH. 

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?