Nova predsjednica

Grabar Kitarović: Podržati ću sve zahtjeve legitimnih predstavnika Hrvata, pa i treći entitet!

kolinda
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
12.01.2015.
u 22:55

Novi predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da će podržavati rješenja i prijedloge koje budu stavili na stol legitimni hrvatski predstavnici u BiH, uključujući i zahtjev za formiranjem trećeg entiteta.

"Hoće li to biti nekakva županijska rješenja ili treći entitet, ja to u ovom trenutku ne mogu reći, ali ću ih podržavati u njihovim zahtjevima", rekla je Grabar Kitarović za Federalnu televiziju. 

Ona je istaknula da vjeruje da će njen prvi službeni posjet biti upravo posjet BiH. 

"Prva moja briga je Hrvatska, zbog teške socijalne i ekonomske krize. Ali, i položaj hrvatskog naroda u BiH, kao i Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori bit će visoko na mom dnevnom redu", rekla je Grabar Kitarović, dodajući da vjeruje u budućnost BiH kojoj želi sve najbolje. 

Ona je rekla da želi da BiH bude emancipirana zemlja koja će snažno krenuti put članstva u EU i NATO, navodeći da su promjene potrebne da bi BiH normalno funkcionirala. 

"Za to su potrebne snažne unutarnje reforme, a jedan od neophodnih uvjeta je da hrvatski narod konačno postane ravnopravan - konstitutivno i u svakom drugom pogledu na cijelom teritoriju BiH. U tome ću podržavati zahtjeve legitimnih predstavnika hrvatskog naroda", navela je prva žena na čelu Hrvata.

Ona dodaje da bi bio poželjan dogovor sva tri naroda, kao i nacionalnih manjina u BiH, te da bi u suprotnom trebalo organizirati međunarodnu konferenciju vezanu za budućnost, unutarnje uređenje i funkcioniranje BiH, u što bi bili uključeni međunarodna zajednica i SAD. 

Predsjednica Hrvatske kaže da će tražiti nadogradnju Daytonskog mirovnog sporazuma, te da britansko-njemačka inicijativa ima svojih prednosti, ali ima jedan veliki nedostatak - ne pruža ravnopravnost hrvatskom narodu u BiH. 

Komentara 3

PA
pacijent
19:17 13.01.2015.

to kraljice hrvate treba podrzavat svaka cast za ovu izjavu sad si mi jos draza bog te blagoslovija nemoj da budes ko onaj smesic izdajica svog naroda

PI
pinkpanterbalkan
09:10 14.01.2015.

a ekonomsko blagostanje,pad cijena,rast zaposlenih,smanjenje plata predsjednicima i ministrima,ukidanje skupih sluzbenih vozlia,provjera porijekla imovine ...?

NV
Nijaz vukovije
09:08 13.01.2015.

Lijepo zbori ali dokle “Novi predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović” sa svojim izjavama “da će podržavati rješenja i prijedloge koje budu stavili na stol legitimni hrvatski predstavnici u BiH, uključujući i zahtjev za formiranjem trećeg entiteta”. Nema šta, laskava izjava zaa novopečenu političarku. Razmahala se izjavama i hvalospjevima i zaboravila na realnost. "Teoretski ljubav lepo zvuči malčice je drukčije u praksi" u to će se uvjeriti dotična gospođa. Lijepo je gajiti maštu, ali nemati rješenje za svoje želje to već predstavlja problem. U ovom slučaju ni amateri ne bi pohrlili za ovakvim slatkorječivim izjavama. U ostvarivanju snova u BiH nije potrebna samo jedna strana, nego koncenzus sve tri strane, tako kaže Daytonski Ustav BiH. Naivnost ili ne iskustvo reći će vrijeme, kada dotična sjedne na užarenu predsjedničku fotelju, koja nije nimalo darežljiva, traži sve raciju, rad i jaku volju. Svaka vrsta neznanja skupo se plaća, košta puno i državu kao nažalost najviše one koji žive u toj državi. Umjesto da se usred sredi na probleme koji kvrljaju u vlastitoj državi, da ih pokuša riješiti sukladno ovlastima koje posjeduje, Kolinda se razbacuje izjavama koje su u najmanju ruku nepromišljene. Da ne bi sve vidio u crno-bijelom svijetu, moram iznijeti i činjenice da je za svaku vrstu pohvale i napretka barem, pozitivno i to što je napokon prvi put zasjela žena na predsjedničku fotelju zamisli i uz to zgodna plavuša.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?