Alen Šeranić

Gotovo svaki drugi testirani građanin u RS-u zaražen koronavirusom

N1
25.10.2020.
u 19:17

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić kazao je kako je od 16.listopada do 22. listopada došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u ovom bh. entitetu. U prolom tjednu bilo je 173 zaraženih na 100.00 stanovnika, što znači, istaknuli su, da je gotovo svaki drugi građanin pozitivan u odnosnu na one koji su testirani, javlja N1. 

"Uspoređujući sa zemljama EU to je 303 stanovnika na 100.000, čime smo u sredini. Stopa smrtnosti je 1,66, ali očekuje se da će i ova stopa biti pogoršana", rekao je Šeranić.

U bolnici se nalazi 414 osoba od čega 216 u bolnicama. Izdana je instrukcija za preraspodjelu kapaciteta u UKC RS i Bolnici Gradiška. Upozoreno je kako su domovi zdravlja opterećeni jer broj osoba u izolaciji prelazi 7.000.

"Oboljeli su najviše od 30 do 49 godina, nakon njih idu od 50 do 64 godine, odnosno 20-29 godina. Stožer je donio dvije preporuke - svim političkim strankama da izborne skupove ne održavaju do 1. studenoga 2020. godine i institucijama pravosuđa da u okviru svojih aktivnosti prioritetno razmatraju predmete prekršajne kaznene prirode koje se odnose na predmete zaštite zdravlja stanovništva", rekao je Šeranić.

Kazao je kako pratiti epidemiološku situaciju te ako utvrde pogoršanje, postoji mogućnost da se politički skupovi i zabrane.

Podsjetimo, danas je u RS-u registrirano 403 novozaraženih, a sedam osoba je preminulo od posljedica korona virusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?