Ante Begić, načelnik općine Posušje

Gospodarstvo Posušja jedno je od najrazvijenijih u BiH, demografska situacija pozitivna, kandidiramo projekte za EU fondove

Ante Begić
09.08.2023.
u 19:22

Svakako je važno što je naš Tehnološki park priznat od županijskog resornog ministarstva te se kao takav upisuje u radnu knjižicu. Mio smo u Tehnološkom parku podrška startup tvrtkama, potpora smo našim gospodarstvenicima, a kojima smo na određen način i servis

Dan općine Posušje, jedne od iznimno uspješnih lokalnih zajednica, koja se može pohvaliti dobrom ulagačkom klimom, ali i demografskom situacijom, je prilika za naglasak na sve učinjeno u prethodnom razdoblju, ali i najavu nekih novih projekata i priča koje će zasigurno ići u smjeru daljnjeg podizanja životnog standarda, piše Večernji list BiH.

Danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća uoči koje je upriličeno polaganje vijenaca pred spomen-obilježjem poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih branitelja.

O tome kako se danas živi u Posušju te zbog čega je riječ o sredini koja konstantno dokazuje kako se u BiH može uspješno živjeti i raditi, razgovarali smo s načelnikom Antom Begićem koji ističe kako otvoren i sinergijski pristup lokalne administracije i poslovne zajednice, u skladu s općinskim nadležnostima, vodi poboljšanju ukupne poslovne klime, a kada se tomu dodaju i brojni infrastrukturni projekti, jasno je kako rezultat ne može izostati. A taj rezultat oslikava se kroz pozitivne demografske parametre koji upućuju na zaključak da je Posušje itekako privlačno mjesto za živjeti i raditi.

Danas počinje program obilježavanja Dana općine Posušje, manifestacije koja će svakako privući veliki broj posjetitelja. Što planirate kada je riječ o općinskoj administraciji?

- Kada je riječ o tradicionalnoj svečanosti obilježavanja Dana općine Posušje, program će uključivati, među ostalim, i svečanu sjednicu Općinskog vijeća koja se održava danas, a prije toga će biti upriličeno paljenje svijeća i polaganje vijenaca ispred spomenika našim poginulim i nestalim braniteljima na Trgu hrvatskih branitelja. Svakako treba naglasiti kako Općina Posušje svoj dan slavi na blagdan Velike Gospe, naše nebeske zaštitnice i zagovornice. Tijekom obilježavanja pridružit će nam se brojni gosti, brojna izaslanstva koja će također na određen način doprinijeti svečanom ozračju u našoj općini.

Koliko je ovaj događaj, ali i činjenica da smo nekako na sredini ljeta, doveo do povratka iseljenika, susreta s obiteljima, odnosno ojačavanja ozračja zajedništva?

- Svakako ovih dana primjećujemo veći broj ljudi, poglavito kroz središte grada, a sve navedeno pokazuje kako su došli proslaviti blagdan Velike Gospe sa svojim obiteljima. To je inače i tradicionalna pojava, a uz to svakako treba uputiti i na veliki broj događaja iz manifestacije "Posuško lito" koja, uz naše Posušake, privlači i veliki broj ljudi iz drugih sredina.

Svakako možemo konstatirati kako Posušje, unatoč izazovima koji postoje diljem BiH, ali i šire, ima prilično dobru demografsku situaciju. Kako to komentirate?

- Hvala Bogu, mi smo u nekoj pozitivnoj decimali kada je riječ o demografskim prilikama. Ipak, treba reći kako malo kaskamo kada je riječ o pojedinim mjesnim zajednicama na rubu općine, no što se tiče samoga središta, grad je iz godine u godinu sve veći i naseljeniji. Ilustrativan promjer koji oslikava tu pojavu je i stanogradnja koja je doživjela veliku ekspanziju, a mnogo mladih obitelji dolazi u grad živjeti i tražiti posao. Ipak, mi bismo svakako voljeli da mnogo mladih ostaje na selu, odnosno da doprinose razvoju ruralnih zajednica u našoj općini. Mislim da u budućnosti moramo učiniti mnogo u kontekstu mjera kojima bismo ljude zadržali na selu.

Istodobno, u skladu s naseljavanjem grada, moramo provoditi i mjere koje se tiču obrazovanja. Tako smo, evo, lani otvorili novu osnovnu školu, povećali kapacitet naših vrtića, otvoren je nedavno i još jedan vrtić.

Koliko je danas Posušje zajednica u kojoj se može kvalitetno živjeti i raditi, a osobito kada govorimo o produktivnosti odnosa lokalne samouprave s poslovnom zajednicom?

- U pogledu odnosa s gospodarstvenicima mogu reći kako je on na visokoj razini. Pohvalno je što postoji određena sinergija u kontekstu projekata koji su od interesa za opće dobro. Lokalna uprava ima sužen manevar kada govorimo o izravnom upravljanju gospodarskim tokovima, međutim, općinska administracija radi u okviru onoga što može, a to znači stvaranje i održavanje pozitivne poslovne klime. Naše gospodarstvo jedno je od najrazvijenijih na području Bosne i Hercegovine, zajedno s gospodarstvom naše županije. U prilog tomu svakako valja naglasiti podatak kako naši gospodarstvenici konstantno proširuju svoje proizvodne kapacitete, zapošljavaju dosta radnika.

No, svakako treba uputiti na mogući scenarij koji bi se odnosio na nedostatak radne snage, a, evo, mi se nadamo da nećemo doći u poziciju da ćemo morati uvoziti radnu snagu.

Naravno, ključ rješavanja ovoga problema leži u usklađenosti obrazovnih politika s potrebama tržišta rada, a Posušje upravo na tom polju ima iznimno pozitivan primjer. Naime, vaš Tehnološki park utire put razvoju gospodarstva. Koliko je on značajan danas te u kojoj je mjeri putokaz i drugim lokalnim zajednicama?

- Svakako je važno što je naš Tehnološki park priznat od županijskog resornog ministarstva te se kao takav upisuje u radnu knjižicu. Mio smo u Tehnološkom parku potpora startup tvrtkama, podrška smo našim gospodarstvenicima, a kojima smo na određen način i servis. Primjerice, oni prilikom određenih kvarova na svojim strojevima štede mnogo na vremenu, kao i cjenovno jer se u našem Tehnološkom parku mogu izrađivati određeni dijelovi i materijali. Početnicima u Tehnološkom parku pak osiguravamo, da tako kažem, krov nad glavom, a pritom svakako treba potvrditi i kako smo već izradili i projektnu dokumentaciju za proširenje parka. Ako ne u ovoj, onda svakako početkom iduće godine možemo očekivati rad i na drugoj zgradi.

Preduvjet razvoja gospodarstva, ali i podizanja ukupnog životnog standarda je rad na infrastrukturnim projektima. Možete li izdvojiti neke važnije na kojima se radilo u protekloj godini, a koji nas očekuju u idućem razdoblju?

- Kada govorimo o podizanju kvalitete života, svakako treba naglasiti kako smo u proteklom razdoblju radili na nastavku izgradnje vodovoda, a posebice prema Rakitnu. Uspjeli smo gotovo završiti jedan prsten, a sada se rade priključci po selima. Naglasak također stavljamo i na školsku infrastrukturu. Tako smo renovirali školu u Posuškom Gracu, školu u Vinjanima, pri čemu je u ovom slučaju u tijeku i potpuna rekonstrukcije unutrašnjeg dijela škole. U tijeku je rekonstrukcija dijela područne škole u Batinu. Kada govorimo o ostalim velikim infrastrukturnim radovima, svakako mogu istaknuti rad na cestovnoj infrastrukturi, gotovo u svakoj mjesnoj zajednici. Najveća investicija bio je rad na jednoj od najdužih i najfrekventnijih ulica u Posušju - Ulici fra Petra Bakule, koji smo proteklog tjedna priveli kraju. Veliki iznos sredstava uložili smo i u stadion Mokri dolac na kojemu je nedavno odigrana i prva utakmica pod rasvjetom, a u tijeku je i proširenje pomoćnog terena kako bismo dobili prave gabarite, odnosno kako bismo rasteretili glavni teren. U tom kontekstu treba istaknuti akciju u kojoj smo s navijačima prikupili oko 340 tisuća maraka za tu namjenu. Ovo su neki od projekata koji su obilježili proteklo razdoblje, a, evo, ovisno o proceduri javnog natječaja, počet ćemo i s radovima na još nekoliko kapitalnih projekata.

Tako ćemo u ovoj godini krenuti s dogradnjom posljednjeg krila u osnovnoj školi, izgradnjom nove dvorane, a u planu je i uređenje zemljišta za izgradnju dugoočekivanoga kolodvora. Trebali bi također početi radovi izgradnje graničnog prijelaza Osoje. U kontekstu poslovne zajednice svakako treba najaviti i kako ćemo ići u izgradnju nove zgrade logističkog centra u poslovnoj zoni. Istodobno radimo na idejnom rješenju za osiguranje prostora za našu civilnu zaštitu, a, evo, najradosniji sam što smo završili idejno rješenja za izgradnju edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju kako bismo taj projekt mogli prijavljivati na javne pozive te kako bismo u što skorije vrijeme počeli s izgradnjom. Lokaciju smo odredili.

Kakve su prilike za općinu Posušje kada govorimo o financiranju projekata sredstvima iz europskih fondova ili putem prekogranične suradnje i potpore institucija Republike Hrvatske?

- Imamo odličnu suradnju s institucijama Republike Hrvatske. Nedavno je bila i zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, kao i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović intenzivno surađuju. Tu su i koordinacije načelnika i gradonačelnika tijekom kojih dolaze i ministri iz Hrvatske. Preko javnih natječaja su nam dostupna određena sredstva, a, evo, Općina Posušje pokazala je kako se uspješno prijavljuje. Nedavno je okončan i natječaj Interreg IPA III, gdje smo uime Općine Posušje prijavili četiri projekta, a među njima i edukacijsko-rehabilitacijski centar, kao i onaj koji se odnosi na logistički centar. Nadamo se povoljnim rezultatima početkom sljedeće godine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?