Stabilizacija odnosa reflektira se i na ekonomsko stanje

Gospodarski razvoj Jajca sve vidljiviji

24.02.2022.
u 20:55

Općina Jajce, kao lokalna samouprava s izraženim potencijalima za razvoj gospodarstva, pokazuje koliki je značaj ostvarene suradnje partnera iz konstitutivnih naroda koja za cilj ima stabilizaciju političke situacije, a što je ključni preduvjet ekonomskog razvoja, piše Večernji list BiH.

Dodjela priznanja

Jajce je ovoga tjedna obilježilo i Dan općine. Tim povodom je u organizaciji Općinskog vijeća Jajce upriličeno polaganje vijenaca na spomenike poginulim braniteljima HVO-a i poginulim pripadnicima Armije BiH. Vijence su položili predsjedatelj OV-a Jajce Josip Topić i načelnik općine Edin Hozan. Uz njih, vijence su položili i predstavnici braniteljskih udruga, političkih stranaka te općinskih i županijskih organizacija i ustanova.

Sudionici su se potom uputili na svečanu sjednicu Općinskog vijeća, a koje, tradicionalno, u povodu Dana općine na poseban način zahvaljuje zaslužnim građanima. Ove godine počasnom građankom Jajca imenovana je dugogodišnja priznata liječnica pedijatrica dr. Marijana Gluščević. Plaketu Općine Jajce dobili su Tomislav Ladan, Ramiz ef. Bećirović i Tvrtko Zrile. Zahvalnice Općine Jajce dodijeljene su neformalnoj skupini građana "Srcem za stanovnike grada Jajca", UG "Nada" Jajce te Udruzi umirovljenika općine Jajce. Nagrada Općine Jajce dodijeljena je Nerminu Deliću. Inače, Dan općine bio je povod i za napraviti rezime rada općinskih službi i institucija u proteklom razdoblju, a tom prilikom vidljiv je napredak koji je posljedica odnosa na političkoj razini u ovoj općini, koji su dobrim dijelom posloženi na zadovoljstvo obaju većinskih naroda.

Gospodarski projekti

Josip Topić, predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce (HDZ BiH), u razgovoru za Večernji list nedavno je kazao kako su u ovom razdoblju realizirali niz sjednica te donijeli značajne odluke, počevši od investicija u poljoprivredu, preko odluka koje se tiču studenata pa do pomoći mladima u prvom stambenom zbrinjavanju u neto iznosu od sedam tisuća maraka. S obzirom na to da je Jajce povijesni i turistički grad, pokrenuli su i određene aktivnosti kako bi se opet prijavili za UNESCO. Jajce je odlukom Općinskog vijeća oslobodilo komunalnih naknada tvrtke i obrtnike te je jedna od rijetkih općina koja je to napravila. Međutim, ne namjeravaju stati na tomu, već razmatraju i druge planove koji se odnose na razvoj lokalnog gospodarstva. Odlukom Općinskog vijeća 2014. godine, 22. veljače određen je kao Dan općine Jajce. Taj datum odabran je jer je, prema podacima iz Dubrovačkog arhiva, dana 22. veljače 1396. godine grad Jajce prvi put spomenut u jednoj pisanoj povelji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije