međunarodno hodočašće

Glazbenik Stijepo Gleđ Markos: “Međugorje je moja infuzija”

09.06.2019.
u 14:00

Međugorski župljani u svoje hotele, pansione i restorane tri dana besplatno na stan i hranu primili su više od 2100 sudionika 8. međunarodnog hodočašća za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom. Hodočasnici su pristigli iz Rusije, Ukrajine, Litve, Latvije, Slovačke, Poljske, Italije, Škotske, Engleske, Vojvodine, Slovenije, Hrvatske i, naravno, BiH, piše Večernji list BiH.

Isus super liječnik

Fra Marinko Šakota, međugorski župnik i koordinator ovog susreta, zahvalio je svim župljanima koji su se i ove godine iskazali u velikodušnosti da besplatno prime u svoje domove sudionike hodočašća.

- Ovo je slavlje, ovo je fešta, ovo je radost. Bogu hvala za sve - kazao je fra Marinko, a nazočnima se obratio i sve ih blagoslovio i apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser. - Došli smo ovdje sa svim svojim slabostima i duše i tijela. Isus nam svima kaže: “Evo, ja ti dajem snagu, ali ne kako ti želiš nego kako ja smatram da treba”. Isus je jedan super liječnik. Svakome od nas on daje pravu dijagnozu jer bolest često nije nešto što je zapravo ružno i nepotrebno. Na svijetu nema osobe koje ne pati. Svi pate. Čak i oni za koje mi možda mislimo da su bogati, da su zdravi... I oni imaju neku patnju - poručio je mons. Hoser okupljenim hodočasnicima.

Od samog jutra organizirano je nošenje nepokretnih sudionika hodočašća do mjesta ukazanja na Podbrdu. Već tradicionalno u tome su sudjelovali momci iz Cenacola, Marijinih ruku i međugorski župljani. Poslijepodne je vrijeme za svjedočanstva, a potom zakuska za sve sudionike hodočašća koju s puno ljubavi pripremaju župljani Međugorja. Branimir Reiter iz sela Bektež blizu Kutjeva, koji boluje od cerebralne paralize, posvjedočit će o tome kako je upravo u Međugorju osjetio Gospinu i Božju ljubav i to mu je pomoglo da prihvati svoj život i svoje stanje, upravo u trenutku kad je mislio odustati od života. Tu je i Stijepo Gleđ Markos, međunarodno priznati hrvatski tenor iz Dubrovnika koji svoju glazbenu karijeru započinje na kazališnim daskama gdje glavnim ulogama u mjuziklima ostvaruje veliki uspjeh. Svoje svjedočanstvo iskazao je obraćenjem i stavljanjem života u službu potrebitih. Obratio se u trenucima kad je Bogu predao svoj život, prije pet godina kad je bio u životnoj krizi. Imao je težak život. - Kad je Isus ušao u moje srce, sve minuse stavio sam u pluseve. On je moja infuzija. U Dubrovniku sam sa suprugom Jelenom pokrenuo festival “Sentimento”, u cilju korištenja glazbe za rehabilitaciju ranjivih skupina društva. Željeli smo time potrebitima donijeti Božju radost - priča nam Stijepo. “Unison World” naziv je njegova glazbenog projekta u kojem dobrobiti glazbe donosi najranjivijim skupinama društva tijekom cijele godine.

“Palijativac godine”

Stijepo Gleđ Markos 2017. osvaja nagradu “Palijativac godine” na razini Hrvatske, koju mu je dodijelio Medicinski fakultet u Zagrebu (CEPAMET), za volonterski rad i doprinos na odjelu palijativne skrbi Opće bolnice Dubrovnik. Svakodnevno obilazi i domove gdje pjeva za nepokretne osobe. Predivno svjedočanstvo obraćenja i stavljanja života u službu potrebitih iskazala je i Vikica Viktorija Šalić koja je u Međugorju uz svog potrebitog sina Ladislava Šalića. Oni su iz Zagreba. U Međugorje su stigli autobusom koji vozi velečasni Dragutin Gorinec, duhovnik i osnivač Udruge Job prije 20 godina. U Međugorje je s Udrugom Job došla prvi put prije pet godina sa sinom Ladislavom koji ima intelektualne poteškoće. Članica je ze Udruge i kaže da je bila slab vjernik, ali da se, zahvaljujući sinu koji ima poteškoće, obratila i danas je veliki vjernik te sa sinom svaki dan ide u crkvu na misu. Okrenula se Crkvi i Bogu. - Već ujesen razmišljamo o Međugorju, toliko nam znači ta toplina ljudi u Međugorju - prepuna emocija kazala je danas sretna Vikica. Među hodočansicima je i Kristina Kiki Terihaj iz Slavonskog Broda koja boluje od artogripoze te je čitav život provela u kolicima, ali je to nije spriječilo da bude članica zajednice “Vjera i Svjetlo” i zajednice “Srce Isusovo”, koju je osnovala s prijateljem.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?