Porezne olakšice na nekretnine

Glavni cilj zadržati mlade u SBŽ-u

20.04.2018.
u 08:13

Uime ŽO Mladeži HDZ-a BiH, zastupnica u Saboru Srednjobosanske županije Suzana Krišto na posljednjoj je sjednici najvišeg zakonodavnog tijela u ovoj županiji pokrenulu proceduru dopune Zakona o porezu na promet nekretnina u SBŽ-u.

Suština izmjena odnosila bi se na porezna oslobađanja, konkretno poreza na promet prve nekretnine. Zakon bi se proširio prijedlogom da porez ne plaćaju osobe koje prvi put postaju vlasnici nekretnine. Ako je osoba u bračnoj zajednici, dodatni uvjet je da bračni partner nije upisan kao vlasnik nekretnine. U obrazloženju inicijative stoji “kako bi navedena mjera dovela do financijskog rasterećenja populacije mladih, mladih bračnih parova, kao i osoba koje su odlučile svoja životna i egzistencijalna pitanja vezati uz ove prostore. Prijedlog za oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina od pet posto na procijenjenu vrijednost nekretnine svakako je jedna od tih mjera.

- Populacija mladih u BiH, osobito mladih ljudi koji žele kupiti nekretninu i živjeti u BiH, treba biti poseban predmet zanimanja svih razina vlasti u BiH. Politika zapošljavanja i politika stambenog zbrinjavanja u kontekstu populacije mladih svakako su najvažnije politike kojima bi se vlast trebala baviti i na koji bi trebala staviti poseban fokus svog djelovanja. Prvi koraci u životu mladih na putu da postanu “odrasli” građani našega društva svakako su najteži i na tom putu bi im trebalo pomoći.

Porezna stopa od pet posto na promet nekretnina bila bi prva ozbiljna mjera na tom putu. Taj porezni vid predstavlja porezni prihod općina i županije. U ovakvoj ekonomsko-financijskoj situaciji teško je očekivati da vlasti mogu osigurati stanovite iznose sredstava kojima bi mogli pružiti financijsku podršku mladima u BiH, ali odricanje od ovog prihoda također predstavlja financijsko rasterećenje onih koji se odluče na kupnju nekretnine - nevedeno je u obrazloženju inicijative.

Predloženo je da se, bez obzira na starost, stanovnike SBŽ-a rastereti od plaćanja pet posto porezne stope na procijenjenu vrijednost stambene nekretnine ako prvi put stječu nekretninu u svoje vlasništvo te ako su vjenčani, a da bračni partner nije upisan kao vlasnik stambene nekretnine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?