Tužna obljetnica

Genocid u Srebrenici: Očuvanje istine od ključne je važnosti za mir

srebrenica
Fena
11.07.2021.
u 09:20

 Istina o genocidu u Srebrenici 1995. godine mora se očuvati, napori da se pronađu i identificiraju oni koji se još uvijek vode kao nestali moraju se nastaviti, a počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde, kazala je danas generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger.

Govoreći o 26. godišnjici genocida u Srebrenici, Bomberger je dodala da su njihove misli danas s 19 obitelji koje sahranjuju svoje najmilije i sa svima onima koji se bore za istinu i pravdu, napominjući da su napori da se pronađu osobe koje su nestale u Srebrenici i cijeloj bivšoj Jugoslaviji važan element uspostave vladavine zakona jer su istina i pravda ključne za trajni mir.

U srpnju 1995. godine Srebrenicu su zauzele snage bosanskih Srba, ubivši oko 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana, dok su žene, djecu i starce protjerali iz grada. Međunarodni sud pravde (MSP) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) presudili su da masovna ubojstva u Srebrenici predstavljaju zločin genocida.

- Vlade i politički organi moraju nastaviti zajedno raditi kako bi se riješili preostali slučajevi nestalih osoba i kako bi se obiteljima i javnosti omogućile pouzdane i točne informacije - naglasila je Bomberger u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije