Europa gotovo potpuno zaključana

Gdje državljani BiH mogu putovati tijekom blagdana?

put
Reuters
21.12.2021.
u 18:01

Većina europskih zemalja trenutno je zatvorena za turističke ulaske. I u onim zemljama gdje je moguće putovati, svakodnevno se mijenjaju pravila

Europa je gotovo potpuno zaključana za turistička putovanja za treće zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina. 
Mnoge zanima gdje sve bh. građani imaju mogućnost putovanja za predstojeće blagdane, ali i koja je opasnost od putovanja u inozemtsvo, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju.

Većina europskih zemalja trenutno je zatvorena za turističke ulaske. I u onim zemljama gdje je moguće putovati, svakodnevno se mijenjaju pravila. Sugovornik BHRT-a podijelio je iskustva iz Švicarske.

“Tražili su PCR test, sad ne znam kakvo će stanje biti kad se budem vraćao, stalno se nešto mijenja", kaže Željko Trišić.

Turističke agencije nude novogodišnje aranžmane pretežito za zemlje bivše Jugoslavije. U ponudi su i putovanja na neke daljnje destinacije, poput Dubaija, Maldiva i Istanbula, gdje je dozvoljen boravak turista uz dokaz o cijepljenju ili PCR test.

Vanja Savić iz turističke agencije u Banjoj Luci kaže kako je Europa zatvorena za bilo kakve događaje. 

"Stanje tamo je opet dosta ozbiljno tako da ne primaju turiste ni individualno, a posebno organizirano, pa baš morate imati  dobar razlog za navesti ako putujete uz priložene dokaze", pojašnjava Savić .

Bilo koji da je razlog putovanja, dodatne mjere opreza su neophodne uz sve poznate epidemiološke zbog novog soja koji se brže širi od trenutnog delta.

Načelnica Službe obiteljske medicine DZ Banja Luka dr. Kosana Stanetić kaže kako je povećan oprez i za boravak na otvorenome.

"Ako putujete, obvezna je distanca i na otvorenom, a ako je to nemoguće obvezna je maska", kaže Stanetić.

Dok epidemiolozi nisu i neće predlagati zaključavanje i u BiH zbog novog soja, imunolozi smatraju kako je neophodna veća kontrola na granicama.

Prije putovanja dobro se informirajte o pravilima ulaska u neku zemlju. Te ifnormacije možete pronaći na stranici Ministarstva sigurnosti BiH, gdje jednostavno ukucate zemlju u koju putujete, pa je tako moguće provjeriti točne informacije. Ili se možete informirati i na službenim stranicama Ministastva za vanjske poslove zemlje u koju idete. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?