23. obljetnica

Obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu

Čavara
19.06.2016.
u 14:18

Na Busovačkim stajama, u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas, 19. lipnja 2016. godine, obilježena je 23. obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu.

Polaganjem vijenca kod spomen obilježja na Busovačkim stajama i svojom nazočnošću na svetoj misi zadušnici, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odao je počast poginulim pripadnicima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja.

Svetu misu zadušnicu predvodio je župnik fra Dominko Batinić.

Na taj dan, ratne 1993. godine, pripadnici Armije BiH iz zasjede na mjestu Busovačke staje mučki su ubili 18, a teže ranili preko 20 pripadnika HVO-a i civila iz pratnje konvoja.

Konvoji samarice su planinskim vrletima po nepristupačnom terenu uz veliki rizik vršili opskrbu hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima za hrvatski narod i branitelje potpuno opkoljene Lašvanske doline.

I ove godine, Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Busovača u suradnji s općinskim strukturama vlasti i župnim uredom, na mjestu tragedije organizirale su komemorativni skup s misom zadušnicom u spomen svim stradalnicima konvoja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije