VELIKA GOSPA U OSOVI

Fra Stipo Alandžak: Blažena Djevica Marija nam je uzor kako postići vječni život

15.08.2023.
u 14:55

U župi Uznesenja BDM u Osovi nadomak Žepča, svečano je proslavljen patron župe – Velika Gospa u utorak 15. kolovoza 2023. godine. Glavno euharistijsko slavlje u 11,00 sati uz koncelebraciju 21 svećenika predvodio je fra Stipo Alandžak, prof. i ravnatelj FKG u Visokom. Okupljene vjernike, oko 4500., na početku misnog slavlja pozdravio je župnik fra Željko Brkić.

U propovijedi fra Stipo je naglasio da nam je Blažena Djevica Marija uzor kako postići vječni život. Marijin lik najbolje je oslikan u Svetom Pismu naglasivši: “ Marijina veličina je u spremnosti da na Božji odziv na koji je pozvana i Eva i svatko od nas s riječima “evo me”. Marija je najbolje odgovorila na Božji poziv. U tom smislu treba razmisliti o mojem odnosu prema ženi. Trebamo lik BDM prepoznati u svojoj supruzi, sestri,majci… BDM nas poziva da razmislimo o našem odnosu prema ženi. Svjesni smo omalovažavanja žene i među nama katolicima. Pravimo razliku među spolovima,često na štetu žene,majke i ženskoga roda. Za ovakvu situaciju odgovorni smo mi svi iz crkvenih krugova, vjerskoga i političkog života. Svi se trebamo korigirati i ispitati svoju savjest. Ovo je vrijeme u kojemu vlada kultura smrti,vrijeme egoizma i povlačenja u sebe samoga. Sve smo manje socijalna bića,sve više stvaramo neka virtualna prijateljstva a ne osobna”, zavrsio je propovjednik fra Stipo.

Za proslavu patrona župa Osova se spremala trdicionalnim pripremama misama zornicama koje se svakog jutra, od spomendana Gospe od Anđela (2.kolovoza)  do Velike Gospe, budu u 6,00 sati, (poznate kao gospojinske zornice) a vjernici već bi od 5,00 ujutro bili u crkvi ispunjajući svoje zavijete i ispovijedajući se. Na zornicama zna ih biti i do 600 osoba.

Mjesto Osova nalazi se na sjevernom rubu Žepačkog polja na relaciji između Žepča i Zavidovića. Povijest župe bilježi se još od srednjeg vijeka, najprije je središte župe bilo u Maglaju, zatim u Žepču, da bi u prvoj polovici 19 stoljeća središte župe nalazilo se u Osovi. Izdaleka se već po velikom crkvenom tornju nazire smjer prema crkvi. Crkva je građena kao šator razapet na zaravni, protežući se od juga prema sjeveru. Danas župom upravlja fra Željko Brkić, koji je skoro došao a fra Josip Kapetanović je župni vikar. Župa ima oko 2 300 vjernika, od čega skoro polovica dolazi redovito na misu, što je izvanredan prosjek. Župa ima i tri filijale: Vinište, Goliješnica i Vrbica na kojima svake nedjelje ima misa.

Današnja crkva građena je 60-ih godina, nakon što su redom propadale starije crkve. Zadnju,prije današnje gradio je slavni Karlo Paržik. Ova današnja doživjela je preinake interijera i restauratorske obnove. Na vjerskim  objektima uvijek se nešto ima graditi i nadograđivati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije