analiza

Foreign Policy: Dodik bi mogao izazvati nemire u BiH i regiji

Milorad Dodik
10.10.2018.
u 10:51

Izvjesno je da ruski predsjednik Vladimir Putin može iskoristiti Dodika da pokuša izazvati nemire na europskim granicam, piše Michael Colborne

Prokremljanski nacionalist Milorad Dodik, koji razmišlja o neovisnosti bh. entiteta Republika Srpska, osigurao je na Općim izborima u Bosni i Hercegovini svoje mjesto u tročlanom Predsjedništvu BiH, piše Foreign Policy.

"Njegova očitna posvećenost tom cilju je zabrinjavajuća; neovisnost bi najvjerojatnije dovela do kolapsa BiH i mogla bi potaknuti zemlju i širu regiju u najveći sukob od krvavih ratova devedesetih. Također je alarmantna činjenica da je Rusija Dodiku glavna međunarodna podrška u regiji. Izvjesno je da ruski predsjednik Vladimir Putin može iskoristiti Dodika da pokuša izazvati nemire na europskim granicama", piše Michael Colborne za Foreign Policy, prenosi Klix.ba. 

Napominje da je dolazak Rusije u Republiku Srpsku očigledan u Banjoj Luci, gdje će za nekoliko godina biti izgrađen ruski kulturni centar i crkva s pet kupola, čiji dizajn je baziran na drevnoj crkvi koja je stajala u Kremlju sve dok nije uništena nakon boljševičke revolucije. "Ovo je simbol naše borbe za slobodu", prenosi Foreign Policy izjavu Dodika iz rujna kada je promovirao izgradnju centra, napominjući da on povezuje Rusiju s njegovim separatističkim ambicijama. 

"Ipak, za sada se takva retorika ne slaže sa stvarnošću. Ispod visokih dizalica vidljivi su samo obrisi crkve, uključujući i crvene korake koji će na kraju dovesti do ulaznih vrata koja su trenutno označena velikim pravoslavnim križem", stoji u tekstu.

U tekstu se napominju tvrdnje bivšeg službenika američkog Ministarstva obrane Michaela Carpentera koji tvrde da je krajnji cilj Kremlja da se Bosna podijeli na dva, ako ne i na tri komada: Republika Srpska, koja bi se mogla pridružiti Srbiji ili ostati neovisna; bosanska muslimanska država; i mogući treći hrvatski entitet. 

"Takav ishod je u interesu Moskve. To bi proizvelo malu, snažno militariziranu rusku državu koja se nalazi na granicama Europe. Sam Dodik potiče takva tumačenja često povezujući neovisnost i Rusiju, kao što je to učinio tijekom posvećenosti kulturnog centra. U međuvremenu, izvještavanja da Dodikove policijske snage skladište oružje i da ruski obučeni plaćenici formiraju paravojnu grupu, doljevaju samo ulje za vatru", navodi se u tekstu.

No, nisu svi uvjereni da je raspad BiH moguć. "Eskalacija nije nužno u interesu Rusije", rekao je visoki suradnik u Atlantic Councilu Dimitar Bechev. Ističe da je Rusija previše zaokupljena vojnim avanturama u Siriji i Ukrajini, te da ne treba da se ubacuje u bilo kakve nove nepovratne sukobe. Osim toga, dodao je Bechev, sadašnji status BiH odgovara Rusiji. To je podijeljena i slaba država koja neće uskoro ući u NATO.

"Moskva ima utjecaj u BiH. Dugo je najveći strani investitor u Republici Srpskoj, koji zajedno s ostatkom zemlje ovisi od ruskog plina. Rusija također posjeduje dvije rafinerije nafte u toj zemlji", navodi Foreign Policy.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?