park prirode

‘Feel, taste and meet Blidinje’: Promocija i unaprjeđenje blidinjskih proizvoda

13.10.2018.
u 10:11

Udruga “Visit Blidinje” predstavila je još jedan od projekata koji se realizira na području Parka prirode Blidinje, piše Blidinje.NET.

Projekt “Feel, taste and meet Blidinje” realizira Javno poduzeće Park prirode Blidinje kao voditelj projekta zajedno s partnerom – Udrugom “Visit Blidinje”.

Nove tehnologije

Projekt sufinanciraju Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida zajedno s WWF-om Adria u okviru poziva „Program grantova za zaštićena područja“ (https://parksdinarides.org/me/naslovnica/) u iznosu od 7000 eura. Projekt je počeo s realiziranjem u svibnju i traje do konca tekućega mjeseca listopada.

Cilj projekta, kako je istaknuto, jest jačati konkurentnost Parka prirode Blidinje poboljšanjem lanaca vrijednosti, boljom produktivnošću i kakvoćom proizvoda lokalnoga stanovništva pomoću investicija u nove tehnologije u proizvodnome procesu. Lokalni stanovnici Parka prirode Blidinje, kao primarna i najosjetljivija skupina projekta, uživat će izravnu korist te će ovaj korak doprinijeti unaprjeđenju procesa proizvodnje, kao i marketinške promocije blidinjskih proizvoda.

Opremit će se proizvodna prostorija s uređajima (pasterizator, laktofriz, uređaj za vakuumirnaje, rashladna vitrina...) koji su nužni lokalnome stanovništvu radi poboljšanja njihovoga proizvodnog procesa. Prostorija će biti smještena unutar upravne zgrade Javnoga poduzeća Parka prirode Blidinje. Lokalnoj zajednici će se projektom omogućiti revitaliziranje proizvodnje hrane za vlastitu i komercijalnu uporabu, što potiče ekonomski rast Blidinja i razvoj zajednice. Također, navedenim će se projektom dati doprinos prepoznatljivome zemljopisnom području putem tradicionalnih proizvoda ovoga parka i, u konačnici, stvoriti čvršće veze uključivanjem predstavnika lokalne zajednice u donošenju odluka koje utječu na Park prirode Blidinje. Proteklih mjeseci su se analizirali situacija i potrebe lokalnoga stanovništva te će se proizvodna prostorija opremiti uređajima koji su upravo njima neophodni. Na kraju projekta, do kraja listopada organizirat će se radionica o važnosti higijene u proizvodnome procesu prehrambenih proizvoda te će se korisnici obučiti rukovati uređajima.

Ekonomski život

Očekuje se kako će projekt povući za sobom druge razvojne projekte za lokalnu zajednicu vežući se za ruralni turizam i Program ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2018. do 2021. godine.

Doprinijet će se ekonomskom životu regije te proširiti prostor za buduće projekte, a oživljavanjem potencijalnih potisnutih regija poput Parka prirode Blidinje, dugoročno se dobiva i na regionalnoj i nacionalnoj razini.

Inače, Park prirode Blidinje administrativno je u sastavu općina Posušje, Tomislavgrad, Prozor-Rama, Jablanica te Grada Mostara. Do danas je evidentirano oko 1500 biljnih vrsta, od čega više od 200 endemičnih, subendemičnih i reliktnih vrsta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije