Nastavak unitarizacije

Federacija pokušala preuzeti nadležnosti nad inspekcijama

29.06.2017.
u 09:00

Na za danas zakazanoj sjednici zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije trebali bi dati svoje mišljenje na nacrt Zakona o sigurnosti i zaštiti na radu Federacije BiH. Kako se navodi u dokumentima do kojih je došao Večernji list, nadležne institucije u Vladi HNŽ-a već su upozorile kako spomenuti nacrt zakona ima sporne dijelove kojima se pokušava još jednom oduzeti dio ovlasti županijama i prebaciti ih na federalnu razinu. Sporni su članci 71. i 72. nacrta zakona o sigurnosti i zaštiti na radu koji se odnose na rad inspekcija.

Kršenje Ustava

- Ti članci su u suprotnosti s Ustavom Federacije BiH jer oblast sigurnosti i zaštite na radu dio je socijalne politike koja spada u podijeljenu nadležnost između Federacije i županije. Preciznije rečeno, odredbama Ustava Federacije BiH regulirano je da su Federacija i županije mjerodavne za socijalnu politiku, kao i da županijama pripadaju sve ovlasti koje nisu izričito dodijeljene federalnoj vlasti. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije