Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

FBiH mora uskoro postati konkurentna turistička destinacija

05. kolovoza 2022. u 20:47 0 komentara 45 prikaza
turisti
Foto: ilustracija

Na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma i ministrice Edite Đapo Vlada je usvojila nacrt strategije razvoja turizma 2022. - 2027. Kako je obrazloženo, turizam je kao gospodarska djelatnost prepoznat i označen prioritetnim u strateškim ciljevima i mjerama razvoja Federacije BiH te zauzima značajno mjesto.

Strategija podrazumijeva provedbu kroz trogodišnje i godišnje planove rada, dokument okvirnog proračuna i proračun, kao i program javnih investicija. U tom smislu, svaki strateški dokument, pa i strategija razvoja turizma, mora biti usklađen s cjelokupnim sustavom planiranja. Strategijom je definiran cilj ubrzanog rasta i razvoja sektora turizma te podrazumijeva dvije komponente.

Prva je rast koji govori o količini i veličini turističkog sektora, dok druga govori o razvoju i podrazumijeva kvalitativno unaprjeđenje sektora turizma. Prioriteti su jasno definirani i to su razvoji turističkih proizvoda, destinacijskog marketinga i ljudskih resursa te unaprjeđenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma.

Intencija strategije jest da doprinese integriranju turizma BiH, povezivanju sa susjednim regijama - destinacijama izvan granica BiH, posebno u kontekstu procesa pridruživanja EU. Postojeće komparativne prednosti potrebno je iskoristiti kako bi FBiH postala prepoznatljiva i konkurentna destinacija.

Navedeno je i da je važno uvažiti i naglasiti činjenicu da je riječ o dokumentu koji ne čini kraj zadatka, nego predstavlja temelj i prvi korak prema trajnom naglašenom partnerskom te stručnom stavu razvoja turizma Federacije BiH. Trajni cilj provedbe strategije jest zadovoljstvo turista, poslodavaca, zaposlenika i stanovništva.

Pri izradi strategije uzete su u obzir sve sugestije, primjedbe i prijedlozi izneseni u raspravama koje su održane u svim županijama. Zainteresirani su mogli dostaviti i prijedloge. •

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.