poticaji

FBiH kreće u modernizaciju sela, spremno gotovo 36 milijuna maraka

Poljoprivrednici
01.04.2023.
u 13:53

Potpora investicijama uključuje tehničku modernizaciju, poput podrške ulaganjima u poljoprivredne strojeve, opremu za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, kao i opremanje novih objekata

Ukupno 164 milijuna maraka trebalo bi biti na raspolaganju domaćim poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH, i to kroz poticaje s federalne razine, pri čemu treba navesti kako je nacrt programa novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju posljednjih tjedana bio u javnoj raspravi. Na osnovi dobivenih primjedbi, prijedloga ili sugestija od zainteresirane javnosti Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva propisat će vrste mjera, opće i posebne kriterije za njihovo ostvarivanje te utvrditi konačan iznos novčanih potpora za svaku mjeru. Ipak, kroz nacrt je moguće vidjeti predviđeni rast sredstava za svaku pojedinačnu namjenu, počevši od biljne, preko životinjske proizvodnje pa do modela ruralnog razvoja koji uključuje jačanje tehničko-tehnoloških kapaciteta domaćih poljoprivrednika.

Konkurentnost

Upravo se na potonji skup mjera gleda kao na nužne kako bi se domaćim proizvođačima hrane omogućila snažnija konkurentnost i nadmetanje s inozemnim proizvođačima, bolje pozicioniranje u europskim okvirima, kao i spremnost na brže usvajanje novih tehnoloških rješenja. Investicije, koje uključuju ulaganje u opremu za biljnu i životinjsku proizvodnju, izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje novih građevinskih objekata u svrhu biljne proizvodnje, stočarstva ili ribarstva, kao i građevinske objekte u svrhu obavljanja prvog stupnja prerade, strateški su važan segment koji će, kako BiH bude napredovala prema Uniji, sve više dolaziti do izražaja kao preduvjet osvajanja novih tržišta.

I dok je u programu poticaja za 2022. godini iznos ukupnih sredstava za model ruralnog razvoja bio 18,070.000 KM, za ovu se godinu predlaže značajno povećanje, i to na iznos od 35,820.000 maraka. U nacrtu je vidljivo kako je riječ o nekoliko stavki čijom se realizaciju želi potaknuti modernizacija bosanskohercegovačkog sela. U prvoj mjeri jačanja konkurentnosti radit će se o potpori investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije u suradnji s Razvojnom bankom Federacije BiH. Druga mjera odnosi se na potporu investicijama preko Federalnog ministarstva, a uključuje tehničku modernizaciju, poput podrške ulaganjima u poljoprivredne strojeve, opremu za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, kao i izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje novih objekata koji će se koristiti za proizvodnju hrane. Kao mjera ojačavanja produktivnosti domaće poljoprivredne proizvodnje predviđena je pritom i podrška investicijama u podizanje višegodišnjih nasada. Važan segment ojačavanja konkurentnosti je i učinkovitije plasiranje proizvoda, ali i uvezivanje gospodarstava, a poglavito kada govorimo o modelu zadrugarstva. Upravo u tom kontekstu treba uputiti i na model ostalih potpora kroz koji je, među ostalim, planirano podržati sufinanciranje aktivnosti poljoprivrednih zadruga i gospodarskih društava za povezivanje ponude obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta s područja Federacije BiH.

Tehnologije

Investicija i ulaganje u osnaživanje organizacijskih sposobnosti modeli su potpore koji sve više dobivaju na vrijednosti, ali i pokazuju kako je, osim poticaja u primarnoj proizvodnji, iznimno važno osigurati razinu tehnološke osposobljenosti domaćih proizvođača kako bi lako i brzo ispunjavali zahtjevne propise koje u pogledu tržišnog plasiranja prehrane postavlja Europska unija. Sve navedeno dio je i nedavno usvojene strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH, a koja u fokus stavlja olakšavanje planiranja proizvodnje, prodaje i investiranja, što će u konačnici rezultirati zdravim i održivim razvojem poljoprivrednog sektora u cjelini. Uz smanjenje negativnih utjecaja na okoliš, jedan od prioriteta djelovanja u idućem razdoblju je, naglasili su kreatori strategije, podizanje kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te razvoj poslovanja poljoprivrednih zadruga i organiziranje poljoprivrednika u okviru zadružnih organizacija.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?