Vlada odlučila

FBiH dobiva radno zakonodavstvo po standardima iz EU

24.07.2015.
u 09:50

Sindikati 
se protive, premijer Novalić tvrdi: stari zakon štitio samo 'povlaštene'

Vlada Federacije BiH jučer je jednoglasno usvojila prijedlog zakona o radu koji je jedan od glavnih reformskih zakona na kojima inzistiraju međunarodne financijske institucije, ali i Europska unija.

- Novim zakonom se, kako ističu u Vladi, u što je moguće većoj mjeri, domaći propisi u ovoj oblasti harmoniziraju sa zakonodavstvom EU i europskim principima i standardima radnog zakonodavstva, prvenstveno s direktivama o određenim vidovima organizacije radnog vremena, uvođenju mjera za poticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja na poslu zaposlenih trudnica, rodilja i dojilja, i približavanju prava država članica u zaštiti prava zaposlenika u slučaju prijenosa poduzeća ili dijelova poduzeća, ističu u Vladi, prenosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. 
Predložena su normativna rješenja koja imaju za cilj bolju prevenciju i zaštitu od svakog oblika diskriminacije svih zaposlenika, kao i osoba koje traže posao i usklađivanje sa zakonima o zabrani diskriminacije i ravnopravnosti spolova u BiH. Utvrđena je zabrana izravne i neizrane diskriminacije u odnosu na uvjete zapošljavanja, uvjete rada i prava iz radnog odnosa, obrazovanje i usavršavanje i otkazivanje ugovora o radu.


Pri zaključivanju ugovora o radu propisana je najniža starosna dob za zapošljavanje i utvrđeni uvjeti za zapošljavanje maloljetnika i obveza pribavljanja liječničke potvrde kojom se dokazuje opća zdravstvena sposobnost za rad i suglasnost zakonskog zastupnika. 
Za razliku od rješenja u susjednim zemljama, zakon ne predviđa ugovor o radu na određeno vrijeme kao iznimku i ne daje prednost zaključivanju ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Zakonom je samo ograničeno trajanje ugovora na određeno vrijeme i utvrđeni su uvjeti kada taj ugovor postaje, "prerasta" u ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Propisana je pisana forma ugovora i njegov obvezni sadržaj.
Novina je i mogućnost zaključivanje ugovora o radu radi obavljanja poslova i izvan prostorija poslodavca, odnosno u kući radnika ili u nekom drugom prostoru koji radnik osigura, sukladno kolektivnom ugovoru i pravilniku o radu. Zaključivanje ove vrste ugovora o radu ograničeno je na poslove koji nisu opasni ili štetni za zdravlje radnika ili drugih osoba i koji ne ugrožavaju radnu okolinu.
Vladinim prijedlogom je detaljnije reguliran i postupak kolektivnog pregovaranja, zaključivanja i otkazivanja kolektivnog ugovora, utvrđene vrste i sadržaj kolektivnih ugovora, određene strane kolektivnog ugovora i utvrđena obveza pregovaranja u dobroj vjeri. Rok u kojem su strane u kolektivnom pregovaranju dužne postići suglasnost je 45 dana, u protivnom moguće je uspostaviti arbitražu. 
Propisana je forma i trajanje kolektivnog ugovora. Kako bi se spriječilo da jedna od ugovornih strana onemogućava zaključivanje novog kolektivnog ugovora ili da neke njegove odredbe zbog određenih okolnosti postanu neprimjenjive, predloženo je ograničeno trajanje kolektivnih ugovora i njihovo zaključivanje na određeno vrijeme od tri godine. Predviđena je i mogućnost proširenja primjene kolektivnih ugovora. Osigurava se bolja prevenciju i zaštita od svakog oblika diskriminacije svih zaposlenika, kao i osoba koje traže posao.

Komentara 2

SO
Special_one
17:01 24.07.2015.

KlaWocin, jesi taj zaključak izvukao iz činjenice da sindikati, s kojima si vjerojatno i ti u talu jer ne bi tako bezobrazno nekog napadao, više neće imati proračunsku "sisu" kao što su dosad imali?! Uvodi se red u ovu državu, a ako je zakon uređen prema zakonima EU, znači jedne radničke Njemačke, on ne može biti loš, naprotiv!

KL
KlaWocin
15:06 24.07.2015.

Bravo Valentina, vidi se da ste vrhunska novinaraka?? Ili je večernjak zaposlio glasnogovornicu vlade! Gospođice Valentina Vi ste sramota za novinarstvo kad možete otipkati ovakvu bljuvotinu! Novi zakon o radu ima samo jedan cilj da od radnika napravi robove te te tako poslodavcima i tajkunima osigura što veće bogaćenje!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije