Zahtjev dužnosnika HNŽ-a

FBiH će održavati cestu od Mostara do Bijače

cesta
01.11.2015.
u 09:16

Prometnicom dnevno prođe 13.526 vozila zbog čega spada u jednu od najprometnijih

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i načelnici dvije hercegovačke općine Čitluka Ino Jerkić i Ljubuškog Nevenko Barbarić zatražili su od resornog Ministarstva prometa i veza FBiH da se cestovni pravac od Mostara koji preko Međugorja i Ljubuškog vodi do novog graničnog prijelaza u Bijači odmah prekategorizira kao magistralna prometnica od federalnog značaja s obzirom na veliku opterećenost prometa na njoj, piše Večernji list.

Vlada FBiH je na temelju mjerenja prometa donijela odluku da se regionalne ceste R423 i R424 kategoriziraju kao magistralna cesta Mostar - Čitluk - Tromeđa - Ljubuški - Teskera - Bijača i nosi oznaku M120. No, prethodna 'platformaška' Vlada FBiH je kasnije odgodila rok primjene novoga kategoriziranja do čak 15. ožujka 2018. godine, što je ravno praktično i neproglašavanju ovoga pravca magistralnim.

Iznimka u FBiH

U dopisu koji su uputili čelni ljudi HNŽ-a i općina objašnjeno je kako Mostar jedino s Čitlukom, odnosno Ljubuškim, nije povezan magistralnom prometnicom. 


"U prometnom smislu, samo ta činjenica je dostatna da se i rang ovog cestovnog pravca stavi u ravnopravan položaj s drugim magistralnim pravcima. Prosječan godišnji dnevni promet na ovoj regionalnoj cesti je većeg intenziteta nego na nekim magistralnim cestama u prometnoj zoni grada Mostara", navodi se u dopisu koji su zajedno potpisali Herceg, Bešlić, Jerkić i Barbarić.

A ti navodi se potkrjepljuju tvrdnjama da na najopterećenijem dijelu ceste prosječan broj vozila po danu iznosi čak 13.526, a ukupna dužina dionice iznosi 49 km.

Na ovaj pravac se priključuju i važni lokalni te regionalni pravci, a to je i prometna veza grada Mostara s Međugorjem koje je značajno turističko hodočasničko mjesto.

Autocesta Vc i Dalmacija

Radi se i o najkraćoj prometnoj vezi Mostara s makarskim primorjem. To je i najbliža veza Mostara s novoizgrađenom dionicom autoceste na koridoru Vc i Međunarodnim graničnim prijelazom Bijača, a to je u BiH jedan od dva granična prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika i roba koji podliježe inspekcijskom nadzoru.

Valja reći i kako se ovim cestovnim pravcem ostvaruje prometna veza dvije županije i dvije magistralne ceste M6.3 i M6. Zbog toga su dužnosnici iz Hercegovine, premijer HNŽ-a, gradonačelnik Mostara i načelnici Čitluka i Ljubuškog ocijenili da ova cesta ima takve karakteristike kojima se izdvaja u odnosu na sve ostale, te da je potrebno odmah donijeti odluku kojom se ova cesta proglašava magistralnom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?