SIP ovjerio liste

Evo tko su kandidati za Dom naroda Parlamenta FBiH iz SŽ, ZDŽ i TŽ

04.01.2019.
u 16:40

Središnje izborno povjerenstvo BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu ovjerilo je 11 listi iz Skupštine Sarajevske županije za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Tako su u ovoj skupštini za Dom naroda FBiH iz reda Bošnjaka kandidirani Jasmina Tokić-Biščević, Amra Hasagić, Adnela Hodžić, Hamed Aljović, Sead Milavica, Bibija Kerla, Senad Hasanović, Elvedin Okerić, Samir Suljević, Amel Mekić, Elmedin Konaković, Zvonko Marić, Jasna Duraković, Dževad Poturak, Vildana Bešlija, Neira Dizdarević, Aljoša Čampara, Mirza Čelik, Sabahudin Delalić i Samra Ćosović-Hajdarević, prenosi Avaz.

Iz reda Hrvata kandidirani su Danijela Kristić i Damir Marjanović, a iz reda Srba Igor Stojanović i Smiljana Viteškić. Iz Skupštine SŽ iz reda ostalih kandidirani su Vibor Handžić i Segmedina Srna-Bajramović.

Iz SŽ će se birati tri Bošnjaka, tri Srbina, dva iz reda ostalih i jedan Hrvat.

Ranije je SIP ovjerio liste iz Skupštine Tuzlanske županije za Dom naroda, a prema uputi SIP-a BiH, iz te županije biraju se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva izaslanika iz reda ostalih.

SIP je ovjerio ukupno šest listi s 14 kandidata, a kako je potvrđeno „Avazu“ iz SIP-a, ovjerene su liste na kojima su iz reda bošnjačkog naroda Fahrudin Skopljak, Suvada Džuzdanović, Hasiba Kurtić, Senad Alić, Rasim Dostović, Dževad Hadžić, Husein Tokić i Mirela Memić.

Iz hrvatskog naroda kandidati su Boris Krešić i Vedrana Petrović, a iz Kluba srpskog naroda Slađan Ilić i Žarko Vujović. Na listi iz reda ostalih iz Tuzlanske županije su Mirela Trepanić i Sandra Imširović.

Iz Zeničko-dobojske županije ovjereno je ukupno 11 listi s 28 kandidata, od kojih će se, prema uputi SIP-a, u Dom naroda FBiH birati tri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan iz reda ostalih. 

Na listama s kandidatima iz reda bošnjačkog naroda nalaze se Edin Arnaut, Jasmin Duvnjak, Ćazim Huskić, Emira Drnda-Čičeklić, Ramo Pivić, Ramo Isak, Amra Jupić, Samir Karahasanović, Jasminko Kapić, Rifat Delić, Maida Tanović, Himzo Smajić, Fahrudin Čolaković, Amra Kamenjaš, Meldina Ugarak i Ismet Sarajlić.

Iz reda hrvatskog naroda predloženi su Ivo Tadić, Andrej Kajić, Vedran Dugonjić, Vlasta Kalas, Vedran Kaser, Sanja Renić i Branka Trogrlić.

Mladen Simić jedini je kandidat na listi iz reda srpskog naroda.

Iz reda ostalih iz ZDŽ nema kandidata.

Ovjerene liste su vraćene tim skupštinama i SIP sada očekuje da u njima budu i izabrani federalni izaslanici prema uputi koje je donijelo povjerenstvo, a koji podrazumijeva raspodjelu mandata prema popisu iz 2013. godine, a ne 1991. godine, kako nalaže Ustav FBiH.

Iako se još čeka odluka Ustavnog suda BiH po zahtjevima za ocjenu ustavnosti uputa SIP-a BiH, skupštine su ipak odlučile dostaviti imena kandidata za izaslanike u Dom naroda FBiH.

Inače, do sada je zahtjev za ocjenu ustavnosti uputsa Povjerenstva Ustavnom sudu BiH podnijela četvrtina federalnih zastupnika, a podnošenje zahtjeva najavili su i lideri Bh. bloka. Za sada je neizvjesno kada bi mogla biti održana sjednica Ustavnog suda BiH po ovim zahtjevima, a ranije je najavljeno da će to „biti u što kraćem roku“, po prijemu zahtjeva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?