CENTRALNA BANKA BIH

Evo koje novčanice su se prošle godine najviše krivotvorile i kako ih prepoznati

03.03.2021.
u 10:37

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH), u 2020. godini, registrirano je manje krivotvorenih  novčanica i kovanog novca konvertibilne marke u odnosu na 2019. godinu. U prošloj godini je, od ukupnog broja novčanica koje su došle na vještačenje u CBBiH, registrirano 410 komada krivotvorenih novčanica konvertibilne marke, što je za 9,49 posto manje u odnosu na 2019. godinu, te 729 komada krivotvorenog kovanog novca konvertibilne marke, što je za 36,94 posto manje u odnosu na godinu ranije, priopćeno je iz CBBiH.

- CBBiH kontinuirano radi na informirnju građana o zaštitnim elementima novčanica i kovanog novca konvertibilne marke kako bi i sami mogli razlikovati originalnu novčanicu i kovanicu od krivotvorine, te se na taj način zaštititi od mogućih prevara. Stoga CBBiH redovito obavještava građane da, kod prepoznavanja krivotvorina, obrate pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. Tako npr. kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefni tisak koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra - navode iz CBBiH.

Napominju da se krivotvorene kovanice od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i sl.

Ako se dogodi da građani posumnjaju da se kod njih nalazi krivotvorena novčanica i kovanica, mogu je predati tijelima ministarstava unutarnjih poslova. Detaljnije informacije o zaštitnim obilježjima dostupne su i na web stranici CBBiH.

Ostale valute

- Od ukupnog broja krivotvorina konvertibilne marke u 2020. godini, najviše je bilo u apoenu od 50 KM (185 komada), zatim od 100 KM (129 komada), te u apoenu od 20 KM (77 komada). U pogledu apoenske strukture krivotvorenih kovanica, najviše je krivotvoren apoen od 1 KM (660 komada), zatim od 5 KM (66 komada), a najmanje apoen od 2 KM (3 komada). U 2020. godini, registrirano je i 925 komada krivotvorenih novčanica ostalih valuta, od čega najviše novčanica eura, 679 komada - priopćeno je iz CBBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije