Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Evo kako je moguće da je osoba zaražena, a da je PCR test negativan

21. listopada 2020. u 07:48 1 komentara 1544 prikaza
koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ne samo da je moguće da netko ima koronavirus, a da mu je PCR test negativan, nego je moguće da test bude i više puta negativan. Razloga za to je više, kaže prof. dr. Tanja Jovanović, prodekanica za redovitu nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Lažno negativan rezultat može biti posljedica nepravilnog izbora uzorka ili neadekvatno uzetog uzorka – kazala je virusolog Jovanović za Kurir.

Izbor, navodi Jovanović, ovisi od faze u kojoj je oboljela osoba.

- Na početku infekcije koristi se nazofarigelni bris, tj. bris iz nosa i ždrijela. A kada virus već dospije u pluća i dovede do pneumonije, tada se uzima ispljuvak. Važno je i da uzorak ne stoji dugo na sobnoj temperaturi, kako se ne bi uništio njegov genetički materijal - objašnjava Jovanović.

Na pitanje, kada je PCR test iz grla i nosa već negativan koliko česo se takvim pacijentima uzima ispljuak za utvrđivanje prisutnosti virusa u organizmu, Jovanović odgovara kako je najvažnije da pacijent dođe na vrijeme.

- Važno je da pacijent dođe na vrijeme, na samom početku bolesti. Ako je uzorak uzet u pravo vrijeme, s pravog mjesta i adekvatno transportiran i obrađen u laboratoriji, tu onda nema greške, rezultat ne može biti lažno negativan – dodaje Jovanović.

Međutim, ako bolest traje i ako je virus prisutan u donjim partijama respiratornog sustava, Jovanović kaže da bris iz grla i nosa može biti negativan.

- Tada je bolje ispitati ispljuvak. Također, na kraju bolesti osoba opet može da bude pozitivna u brisu grla i nosa, kada se virus aktivno izlučuje iz organizma. Obično to bude nakon dva tjedna - naglašava dr. Jovanović.

  • Avatar Locutus
    Locutus:

    Ima li mogućnosti da je osoba zdrava a da joj PCR test pokaže da je pozitivna!? Uozbiljite se već jednom, vaše patetike i nadriliječništva je više pun kufer!