Ruralni razvoj

Europska unija daje 6,5 milijuna KM za bolji život na selu

16.10.2022.
u 08:00

EU financira ruralni razvoj, Savez općina i gradova poziva zainteresirane na prijavu

Europska unija projektom vrijednim 6,5 milijuna KM planira sljedećih nekoliko mjeseci podržati mala poljoprivredna gospodarstva, registrirane gospodarske subjekte, udruge građana, privatne ustanove ili poduzeća kako bi pokrenuli, kako stoji u pismu namjere, nove ekonomske ili socijalne aktivnosti kojima će diverzificirati svoje izvore prihoda ili doprinijeti unaprjeđenju kvalitete života u ruralnim područjima, piše Večernji list BiH.

Svi aplikanti na ovaj projekt mogu dostaviti svoje projekte do 21. studenoga ove godine preko služba lokalne samouprave - općine u formi koncept projektnih prijedloga, dok će jedinica lokalne samouprave objediniti sve pristigle projektne prijedlog. U javnoj obavijesti koja stiže iz Saveza gradova i općina Federacije BiH prednost na davanje sredstva iz ovoga EU-a fonda imat će mala gospodarstva koja su upisana u registar poljoprivrednih gospodarstava, a čiji prihod ne prelazi 50.000 KM, odnosno koja nisu upisana u jedinstveni registar obveznika neizravnih poreza (PDV registar).

Ovim javnim pozivom od korisnika se neće zahtijevati da registriraju obrt, poduzetničku djelatnost ili poduzeće. Također, ovim javnim pozivom bit će podržane i inicijative i aktivnosti koje će doprinijeti boljoj zapošljivosti mladih u ruralnim područjima (poslovni inkubatori, razvojni hub-ovi...), unaprjeđenju inovativnosti i konkurentnosti ruralnih poduzeća (poslovni inovacijski centri), biznis-inkubatori, hubovi….

Dodatno, bit će podržane aktivnosti koje doprinose zapošljivosti i položaju žena u društvu kroz kreiranje infrastrukturne podrške kao što su vrtići, usluge potpore starijim osobama te za aktivnosti koje doprinose unaprjeđenju kvalitete života na selu, uključujući i mlade kao što su omladinski klubovi, sportski, edukativni i kulturno-umjetnički sadržaji…

U cilju opstanka i razvoja sela, općenito ruralnih mjesta na prostoru Federacije BiH, još prije devet godina od Federalne vlade, predviđeno je sufinanciranje ili davanje bespovratnih sredstava (grantove), kreditnih sredstava za ulaganja u cestovnu infrastrukturu, postavljanje turističke signalizacije, izgradnju parkirališta, odmorišta, vidikovaca, turističkih info središta. Također je predviđeno da se po ruralnim mjestima poboljša kvalitetna elektroopskrba, vodoopskrba, izradi sustav kanalizacija, poboljšaju radio, TV, internet.

Federalni fond za programiranje razvoja razradio je i neki okvirni financijski plan i predvidio obnovu ili izgradnju otvorenih i zatvorenih tržnica te unaprjeđenje dostupnosti usluga koje su potrebne ruralnom stanovništvu kao što su ambulante, sportske sekcije, plesne škole, glazbene sekcije, besplatni udžbenici, obrok i prijevoz za učenika, izgradnja vrtića. Mjere, kako piše u tom planu, promoviraju uravnoteženi ruralni teritorijalni razvoj usmjeren na poboljšanje uvjeta života i rada ruralnog stanovništva i unaprjeđenje njihove cjelokupne povezanosti i pristup infrastrukturi. No, to je bio dio plana, ali od njega ništa nije ostalo realizirano na terenu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije